Linkovi

Brisel čestitao Makronu, neće se mešati u kampanju


Emanuel Makron nakon prvog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj

Suprotno dosadašnjoj praksi Evropske komisije da se ne miješa u tok
izbora u zemljama članicama, predsjednik Evropske komisije, Žan Klod Junker čestitao je Emanuelu Makronu na ulasku u drugi krug izbora za francuskog predsjednika, time što je, uz liderku nacionalističkog Nacionalnog fronta, Marin le Pen, dobio najviše glasova na juče održanom prvom izbornom krugu. "Makron predstavlja evropske vrijednosti", pojašnjeno je iz Komisije, uz jasnu poruku da su za Brisel izbori u Francuskoj od ključnog značaja- na jednoj strani je populistička anti-evropska opcija Marin le Pen, a na drugoj svi Francuzi koji u evropskom zajedništvu i otvorenosti društva vide budućnost.


Sudeći po dosadašnjoj praksi evropskih institucija da se ne miješaju u unutrašnje-političke stvari država članica, iz Evropske komisije se, očekivao uopšteni komentar o podršci demokratskoj volji francuskih glasača. Medjutim, mediji su objavili da je već sinoć predsjednik Evropske komisije čestitao Emanuelu Makronu na ulasku u drugi krug predsjedničkih izbora 7.maja.

"Sinoć je izbor bio izmedju: odbrane svega onoga što Evropa predstavlja i druge opcije koja bi željela da uništi Evropu, tako da je izbor bio jednostavan. Zato je i predsjednik Junker smatrao da bi bilo dobro da čestita kandidatu koji brani proevropsku opciju. kada je riječ o izbornoj kampanji za drugi krug izbora, očekujemo da će biti široka javna rasprava o Evropi i svim pitanjima s tim u vezi", kaže Margaritis Šinas, portparol Evropske komsije.

Još pod utiskom nedavnog poraza nacionalista u Holandiji, skorih izbora u Veolikoj Britaniji koji bi trebali da iz pregovora o razvodu isključe zagovornike "tvrde linije", te u iščekivanju njemačkih izbora koji bi, opet, trebali da potvrde evropsku opciju Berlina, u Briselu se nazire svjetlo na dnu tunela- populističko prizivanje prošlosti, zatvaranja u nacionalne okvire i upiranje prstom u imigrante kao dežurne krivce za aktuelne probleme, čini se da nije uspjelo, niti će uspjeti u namjeri da dezintegriše EU- s pravom ovdje sada očekuju da će sve progresivne snage u Francuskoj na drugom krugu predsjedničkih izbora stati iza kandidata koji donosi svjež zrak- traži da se konačno uredi euro-zona i uspostavi evropski ministar finansija, te da se provede demokratska rasprava o budućnosti evropskog projekta. Utisak je da nakon prvog kruga francuskih izbora ne žele baš svi Evropljani vraćanje sata unazad- većina ih iskazuje povjerenje i hrabrost da neizbježnu globalizaciju okrenu u svoju korist.

Da li će se sada Brisel uključiti u završnicu izbora u Francuskoj?

"Mi nećemo provoditi kampanju, ali imamo odredjene instrumente na raspolaganju, i ovdje u Briselu i u Parizu. Uključićemo se u diskusiju, objašnjavajući stvari. Treba povući liniju i ukazati na razliku- branićeno ono što su činjenice, ali se nećemo uključiti u kampanju.", kaže Šinas.

U svakom slučaju, kako poručuje i komentar organizacije "Prijatelji Evrope", 7. maja će se Francuska opet naći pred istorijskim izborom- ili će se odlučiti za pogled unazad, napustiti EU i podržati politiku straha i mržnje, ili će francuski glasači napraviti stvarni korak naprijed, sa političarem iz kojeg ne stoji nikakva
partijska mašinerija i koji obećava da će donijeti "novo lice francuske nade".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG