Linkovi

Bridlav: Rusija - glavna pretnja Americi


General Filip Bridlav (arhivski snimak)
General Filip Bridlav (arhivski snimak)

Glavnokomandujući NATO snaga u Evropi general Filip Bridlav izjavio je za PBS da Rusija predstavlja glavnu globalnu pretnju bezbednosti SAD.

Glavnokomandujući NATO snaga u Evropi general Filip Bridlav rekao je juče da Rusija predstavlja glavnu globalnu pretnju bezbedenosti SAD. Nedavno je sličnu izjavu u Kongresu dao general Džozef Danford - kandidat američkog predsednika Baraka Obame za novog Načelnika generalštaba oružanih snaga SAD.

U razgovoru za program PBS Newshour, general Bridlav je rekao:

“Čuju se mnogi lideri koji kažu da je Rusija slučaj za sebe. To je nacija sa kojom smo dve decenije pokušavali da postignemo da nam bude partner. Ali u poslednjih nekoliko godina, promenili su kurs tako da danas imamo zemlju koja medjunarodno priznate granice menja silom. Rusija i dalje okupira Krim. Ruske snage su raspoređene u Donbasu u Istočnoj Ukrajini. Rusija je takođe zemlja koja poseduje ogroman arsenal nuklearnog oružja, i otvoreno govori o mogućnosti upotrebi tog oružja.

Dakle, smatram da smo suočeni sa revanšističkom Rusijiom koja je krenula promenila pravac u pogledu bezbednosnog aranžamana u Evropi, i načina na koji sagledava. Ne ustežu se da govore o upotrebi nuklearnog oružja. To su razlozi zbog kojih verujem mnogi lideri vide Rusiju kao glavnu pretnju”.

Međutim, general Bridlav je ujedno izrazio nadu da će Rusija promeniti kurs i prihvatiti da obnovi saradnju sa Zapadom.

XS
SM
MD
LG