Linkovi

Predstavljena alternativa Svetskoj banci


Lideri pet zemalja članica BRIKS-a Rusije, Indije, Brazila, Kine i Južnoafričke repubike
Lideri pet zemalja članica BRIKS-a Rusije, Indije, Brazila, Kine i Južnoafričke repubike

Predstavnici Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike predstavili su organizacije, koje bi trebalo da budu alternativa Svetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu.

Lideri pet ekonomija u razvoju, poznatijih pod skraćenicom BRIKS, danas su tokom dvodnevnog samita u Fortalezi u Brazilu izdali saopštenje u kojem se navodi da će alternativa Svetskoj banci – Nova razvojna banka imati budžet od 50 milijardi dolara za borbu protiv siromaštva. Očekuje se da će nova banka izdati prvi zajam 2016. godine.

“Istorijske dimenzije ovog samita predstavljene su kroz važnost potpisanih sporazuma. BRIKS ima političku važnost i svoju ulogu na međunarodnoj sceni”, poručila je predsednica Brazila, Dilma Rusef.

Članice BRIKS-a takođe su predstavile fond od 100 milijardi dolara, čija će sredstva poslužiti za kratkoročna finansiranja, odnosno kao alternativa MMF-u.

Ove ekonomije u razvoju smatraju da su zapadno orijentisanim Svetskoj banci i MMF-u neophodne unutrašnje reforme.

Sedište Nove razvojne banke biće u Šangaju, prvi direktor banke će biti iz Indije, dok će predsedavajući borda biti iz Brazila.

Zemlje članice BRIKS-a će investirati iste iznose u Novu razvojnu banku, ali za razliku od toga, Kina će u organizaciju koja će da parira MMF-u uložiti 41 milijardu dolara, Brazil, Indija i Rusija po 18 milijardi i Južna Afrika 5 milijardi dolara.

Politika Međunarodnog monetarnog fonda se često kritikuje zbog toga što ta organizacija zahteva preskupe unutrašnje reforme kako bi odobrila finansijsku pomoć zemljama u razvoju. Neki takođe optužuju američki Kongres jer okleva da odobri MMF-u dodatna sredstva za pomoć siromašnim zemljama širom sveta.

XS
SM
MD
LG