Linkovi

Kako gradjani Srbije gledaju na članstvo u EU?


Vlada Srbije pruža uveravanja gradjanima da nije odustala od reformi potrebnih za priključenje EU.
Vlada Srbije pruža uveravanja gradjanima da nije odustala od reformi potrebnih za priključenje EU.

Prošlo je 16 godina od kako je Srbija kao deo bivše Savezne Republike Jugoslavije počela pregovore da postane članica EU. Neki Srbi misle da diskusije traju predugo i možda nisu više vredne nastojanja sada kada je Britanija odlučila da napusti Uniju. Vlada Srbije navodi da nije odustala od reformi za poboljšanje vladavine zakona i okončanje korupcije, kao i uskladjivanja sa trgovinskim pravilima EU. Nedavna istorija Srbije igra veliku ulogu u tome kako gradjani sagledavaju ovo pitanje.

Zgrade koje su pogodjene tokom bombardovanja NATO-a pre 17 godina su za gradjane Srbije svakodnevni podsetnik na rat, stagnaciju i izolaciju, koji su usledili posle raspada Jugoslavije.

Izgledi za pridruženje EU predstavljaju nadu za neke.

San je da Srbija nadoknadi ono što je izgubila – period kada je Jugoslavija proizvodila pored ostalog i moderne borbene avione.

U beogradskom muzeju vazduhoplovstva, komadi američkih i NATO aviona oborenih tokom rata pričaju priču o nedavnim problematičnimodnosima Srbije sa Zapadom.

Pridruživanje EU predstavlja šansu da se zaleče rane i da se krene u bolju, prosperitetniju budućnost.

Ali za neke, poput poljoprivrednika Zorana Petrova koji proizvodi organsko povrće i voće ulazak u EU bi potkopao individualnost, tradiciju i kulturu.

Dok popravlja staru žetelicu proizvedenu u bivšoj Jugoslaviji, on ističe da je ona bolja od novih, kompjuterizovanih, stranih modela jer stvara radna mesta za gradjane. Takodje kaže da je Britanija poslala snažnu poruku.

“Ako oni kažu ne možemo biti u Evropi to nas mora navesti da razmislimo - Zašto je tako? Zašto? To znači da je raznolikost u Evropi dovedena u opasnost.”, kaže poljoprivrednik Zoran Petrov

Nastojanja za priključenje Srbije Evropskoj uniji rukovodjena su vladinim obećanjima o vladavini zakona, jednakosti i višim platama. Ali ankete posle Bregzita, ukazuju da je veći broj Srba sada protiv pridruživanja. Ovo je zemlja koja zna šta znači kad se stvari raspadaju.

“Ljudi ovde možda vide stvari bolje nego u drugim delovima Evrope. Oni su više evroskeptični i sve više zabrinuti da će se EU raspasti, jer, bez obzira da li je ta paralela ispravna ili ne, oni kažu videli smo ovo već – i ovako stvari počinju.”, navodi Marko Prelević iz časopisa Magazin.

A na svojoj farmi, Zoran Petrov uspeva da pokrene staru žetelicu.

Kao i ova mašina on veruje da Srbija može sama da doživi svoj novi početak.

XS
SM
MD
LG