Linkovi

Potresi na svetskim berzama zbog bregzita


Brokeri u londonskoj firmi BGC reaguju na vest o rezultatima referenduma o bregzitu ujutro 24. juna 2016.

Akcije na svetskim berzama zabeležile su jedan od najvećih padova posle objavljivanja rezultata referenduma u Britaniji. Na evropskim berzama pad je iznosio do 8 odsto zbog čega je izgubljeno 726 miilijardi dolara vrednosti akcija. Američke berze završile su dan sa gubicima od više od 3 odsto.

Pristalice bregzita kažu da se radi o novom danu za zemlju, ali Banka Engleske želi da da ima čvrstu ruku na kormilu.

“Banka Engleske neće oklevati da preduzme dodatne mere dok se tržišta prilagodjavaju, a britanska ekonomija ide napred," izjavio je predsednik Banke Engleske, Mark Karni.

Prema Karniju to uključuje i dodatnih 250 milijardi funti da bi se obezbedila likvidnost ako to bude potrebno.

Medjutim, to možda neće biti dovoljno pošto je funta zabeležila veliki pad, dok je samo u Britaniji izgubljeno 100 milijardi funti u vrednosti akcija. S druge strane, zlato je dostiglo najveću vrednost u proteklih 7 godina.

“Berze su reagovale vrlo, vrlo negativno pošto smo još jednom izgleda neočekivano uleteli u krizu - to je kao šok od eksplozije bombe," kaže finansijski analitičar Majk Ingram.

Drugi eksperti ističu da je reakcija isto toliko emotivna koliko i finansijska pošto su se britanski partneri jutros iznenada suočili sa vešću o bregzitu.

“Bregzit je stigao. Reagovao sam jutros u 4 sata rečju koju ne mogu da ponovim. Britanci su time otvorili vrata mnogim populističkim partijama u zemljama EU koje kažu da žele da učine to isto,.” navodi analitičar Robert Halver.

Azijske berze su takodje zabeležile veliki pad vrednosti akcija. Glavni indeks honkonške berze Hang Seng pao je vipe od 4 odsto, dok je tokijska berza morala privremeno da obustavi poslovanje kada su akcije pale za gotovo osam procenata. Agencija Blumberg je procenila da gubici iznose gotovo 700 milijardi dolara. Britanska funta je zabeležila najveći pad u protekle 3 decenije.

“Stabilnost valutnih tržišta je od velike važnosti za globalni rast ali su trenutno sva valutna tržišta vrlo nervozna,” izjavio je japanski ministar finansija, Taro Aso.

Analitičari smatraju da će valutni kursevi biti izloženi najvećim turbulencijma dok investitori traže sigurna utočišta poput zlata.”

“Mislim da će ekonomske posledice biti ograničene. Svi su zabrinuti zbog finansijskog šoka - da li će London biti uzdrman kao finansijski centar. Zaista sumnjam u to,” kaže ekonomista Endi Sie.

Medjutim, berzama će možda biti potrebno više vremena da se umire.

XS
SM
MD
LG