Linkovi

Novi pad akcija zbog bregzita


Indeksi na Volstritu su u padu tokom današnje trgovine slijedeći primjer evropskih akcija. Američki zvaničnici ipak pokušavaju da umire javnost, navodeći da nema nagovještaja finansijske krize izazvane Bregzitom.

Novi, oštar pad indeksa na Volstritu, posle dodatnih potresa na evropskim tržištima...Odluka Britanaca da napuste Evropsku uniju u petak je izazvala globalnu rasprodaju akcija – na međunarodnom tržištu izgubljeno je više od dvije hiljade milijardi dolara, od čega 830 milijardi samo u Sjedinjenim Državama.

Američki sekretar za finansije, Džek Lu, ipak smatra da je riječ o, kako je naveo, „regularnim posljedicama“ bregzita, uz opasku da ne vidi nagovještaje finansijske krize. Lu je međutim priznao da rezultat referenduma predstalja dodatno opterećenje za američku ekonomiju.

Neizvjesnost u pogledu vremena i uslova pod kojima će Britanija okončati članstvo u Evropskoj uniji, kako se očekuje, nastaviće da izaziva nestabilnost na berzama narednih nekoliko nedelja. Finansijska tržišta su, kako ocjenjuje izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard, znatno potcijenila ishod izjašnjavanja britanskih birača.

“Nastavićemo da podstičemo sve strane da počnu tranziciiju na najefikasniji i najpredviljiviji način da bi se smanjio nivo nesigurnosti, koji će odrediti veličinu rizika s kojim se suočavamo.”

Pojedini analitičari smatraju da nema razloga za paniku.

Postavlja se legitimno pitanje da li će potresi potrajati još nekoliko mjeseci ili godina? Ja smatram da to neće biti slučaj. Ova neizvjesnost će vrlo brzo da bude smanjena”, ocjenjuje profesor ekonomije na Njujorškom univerzitetu Đan Luka Klementi.

"Smatramo da će stvari da se stabilizuju kada se prevaziđe početni šok. Međutim, očekuje nas prilično neizvjestan proces u kontekstu utvrđivanja budućnosti Ujedinjenog Kraljevstva i Eurozone" , ističe ekonomista Mišel Mejer.

Osim ekonomskih, postavlja se pitanje i kakve će biti političke posljedice bregzita u Sjedinjenim Državama. Američka savjetnica za nacionalnu bezbjednost Suzan Rajs kaže da ne vjeruje da će biti neposrednih bezbjednosnih implikacija.

Dvadeset dvije članice Evropske unije su takođe članice NATO-a i to se ne mijenja i bićemo snažniji zbog ovoga, zato što će potreba da budemo povezani biti još veća. Uradićemo sve što možemo da osiguramo da oblasti u kojima sarađujemo, poput borbe protiv terorizma, ostanu čvrste.”

U raspravu o odluci britanskih birača i šta ona znači za Amerikance, uključili su se i američki predsjednički kandidati. Dok je vjerovatni republikanski kandidat Donald Tramp pozdravio ishod…

“Ljudi žele da vrate svoju zemlju…”

…njegova demokratska rivalka Hilari Kliton poručila je da niko ne bi trebalo da dovodi u pitanje veze Amerike i Evrope.

“Ni autokrata u Kremlju, niti predsjednički kandidat na terenu za golf u Škotskoj. Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo su različite zemlje, ekonomski, politički, demografski, ali I dalje imamo mnogo zajedničkih interesa i principa.”

XS
SM
MD
LG