Linkovi

"Bregzit" opasan po bezbednost


Sedište NATO-a

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije mogao bi da nanese štetu zapadnoj bezbednosti i oslabi Evropu, smatraju bivši generalni sekretari NATO-a , kao i bivši američki državni i sekretari za odbranu.

Bivši generalni sekretari NATO-a su u pismu upućenom "Deili Telegrafu" naveli da bi takozvani "bregzit" išao na ruku naprijateljima Zapada i "nesumnjivo doveo do gubitka britanskog uticaja" u vreme kada "moramo da stojimo rame uz rame širom Evroatlanske zajednice protiv zajedničkih pretnji".

Potpisnici pisma su Piter Karington, Havijer Solana, Džordž Robertson, Jap de Hop Shefer i Anders fog Rasmusen. U drugom pismu, upućenom dnevniku "Tajms", 13 bivših američkih državnih sekretara, sekretara za odbranu i savetnika za bezbednost upozorili su na slične posledice ukoliko Velika Britanija napusti Evropsku uniju.

To pismo potpisali su Džordž Šulc, Medlin Olbrajt, Frenk Karluči, Vilijam Peri, Vilijam Koen, Robert Gejts i Lion Paneta. U međuvremenu, debata u Britaniji povodom "bregzita" se intenzivira.

XS
SM
MD
LG