Linkovi

Predsednica Brazila sazvala krizni sastanak


Protesti u Brazilu

Najmanje milion demonstranata juče je izašlo na ulice brazilskih gradova, uključujući i najmanje 300,000 u Rio de Žaneiru, gde je policija upotrebila suzavac

Brazilska predsednica Dilma Rusef zakazala je krizni sastanak kabineta kako bi se raspravljalo o sve intenzivnijem talasu protesta, nakon što je više od milion Brazilaca izašlona ulice najmanje 80 gradova, zahtevajući bolje javne usluge i suzbijanje korupcije.

Najmanje milion demonstranata juče je izašlo na ulice brazilskih gradova, uključujući i najmanje 300,000 u Rio de Žaneiru, gde je policija upotrebila suzavac da rastera masu. Protesti su danas nastavljeni u nekim delovima zemlje.

Demonstracije su počele zbog predloženog povećanja cena autobuskih i voznih karata – od čega je vlada kasnije odustala. Medjutim, posle toga demonstranti su se koncentrisali na ono što nazivaju vladinim zanemarivanjem javnih službi, kao i na visoke poreze i učestale afere. Gonzalo Abarka, iz Latinoameričkog servisa Glasa Amerike, kaže da je deo problema u tome što su protesti po svemu sudeći spontatni, i nemaju jednog lidera.

„Vlada ima veliki problem. Nema konkretne osobe sa kojom mogu da pregovaraju. Kako prenosi O Globo, jedan od najvažnijih listova u Brazilu, 80% demonstranta nije stranački opredeljeno, tako da nemaju jednog vodju.“

Abarka kaže da su politički skandali, koji su izbili na videlo širom Brazila, doprineli eskalaciji protesta, ali da je možda ključni faktor koji izaziva jačanje protesta – siromaštvo. Prema njegovim rečima, gradjani ne mogu da zadovoljne osnovne potrebe dok vlada troši ogromne sume novca na pripreme za Svetsko prvenstvo u fudbalu sledeće godine, kao i Olimpijske igre 2016.

„Njima je teško da razumeju da je vlada spremna da uloži milijarde dolara u svetsko prvenstvo, a oni ne mogu da dobiju povlastice u školovanju ili javnom prevozu.“

Predsednica Dilma Rusef danas je trebalo da se sastane sa nekoliko svojih ministara, kako bi razmotrila način reagovanja na proteste. Ona je već otkazala posetu Japanu, planiranu za sledeću nedelju.
XS
SM
MD
LG