Linkovi

Brahimi: Prvi susreti bez značajnog napretka


Delegacija sirijske opozicije u Ženevi
Delegacija sirijske opozicije u Ženevi

Izaslanik UN i Arapske lige za Siriju kaže da su predstavnici vlade i opozicije tokom prvih sastnaka u istoj prostoriji u Ženevi razmatrali tešku humanitarnu krizu u zemlji...

Međunarodni izaslanik za Siriju Lakdar Brahimi smatra da prvi zajednički sastanci predstavnika sirijske vlade i opozicije s ciljem pronalaženja rešenja za građanski rat koji u toj zemlji traje već skoro tri godine nisu doneli značajne rezultate.

Brahimi je obraćajući se medijima rekao da su se dve suprotstavljene strane tokom dana sastale dva puta, u istoj prostoriji u sedištu Ujedinjenih nacija u Ženevi. Kako je rekao dve grupe su razmotrile tešku humanitarnu situaciju u gradu Homs i izrazili nadu da bi uskoro moglo da se pronađene rešenje kojim bi se dozvolilo humanitarnom konvoju da već u ponedeljak stigne u Stari grad, jednog od najvećih sirijskih gradova, na meti teških artiljerisjkih napada vladinih snaga, koje pokušavaju da preotmu kontrolu pobunjenicima.

Predstavnik opozicije Luaj Safi rekao je da su današnji razgovori bili neophodni kako bi se spasili oni kojima umiru od gladi, dok vrada sprovodi neprobojnu blokadu Homsa. On je opisao razgovore kao "pripremnu diskusiju koja vodi pregovorima", za koje on očekuje da počnu u ponedeljak.

Safi je ponovio da je za opoziciju smisao ovih pregovora da se u zemlji izvede "tranzicija sa dioktature na demokratiju".
XS
SM
MD
LG