Linkovi

Antibiotska svojstva muške brade


Istraživanje sprovedeno u Londonu ustanovilo je da neke od bakterija koje rastu u muškim bradama imaju antibiotska svojstva.

Otkriće je značajno u vreme kada prekomerna upotreba sintetičkih antibiotika čini patogene bakterije sve otpornije na tretmane.

Raspostranjena upotreba antibiotika za stanja koja ih ne zahtevaju izazvala je mutacije u pojedinim vrstama bakterija, pretvarajući ih u takozavne superbakterije. Kao rezultat, bolesti koje su nekada bile izlečive antibioticima, kao što su upala pluća i infekcije bubrega, postale su ponovo smrtonosne. Ali nedavni laboratorijski testovi u Britaniji pokazali su da neke od bakterija u muškim bradama proizvode supstance sa antibiotskim svojstvima.

“Iz 20 muških brada uspeli smo da izolujemo najmanje stotinu različitih bakterija i oko 25 procenata od njih pokazalo je antibiotske aktivnosti protiv naših indikatora”, kaže Adam Roberts sa Univerzitetskog koledža u Londonu.

Istraživanje na Univerzitetskom koledžu u Londonu bilo je podstaknuto medijskim izveštajima u kojima je navedeno da u muškoj bradi ima više bakterija nego na klozetskoj šolji. To je izazvalo debate o tome da li su brade dobre ili loše za muško zdravlje.

“Želeli smo ili da opovrgnemo ili da potvrdimo ono što je u suštini tačno ali nismo mogli da pronađemo dokaze za to. Zato nismo pronašli pravi zaključak da bismo rekli da su brade loše za muškarce. Isto tako, nismo uspeli da zaista kažemo da su one dobre za vas”, navodi Roberts.

Ali testovi su pokazali da određene vrste bakterija proizvode otrove koje uništavaju druge bakterije, u jednom slučaju je čak i određenu vrstu e-koli bakterije otporne na lekove, koja može da uzrokuje smrtonosnu bolest. Pronalazak je veoma važan u vreme kada su postojeći antibiotici sve manje delotvorni, a novi još nisu pronađeni. Naučnici kažu da testiraju bakterije iz više različitih izvora.

“Zato nam nije potrebno više muških brada. I uzeli smo druge uzorke iz cele zemlje, od dečjih trampolina, frižidera, do mačaka. Sada imamo izbor od oko 50 različitih bakterija koje mogu da unište različite vrste indikatora. To uključuje i e-koli bakteriju otpornu na više lekova, od infekcije urinarnog trakta. To takođe uključuje kandidu albikans, gljivičnu infekciju i MRSA infekciju”, ističe Roberts.

Ali ne očekujte novi čudotvorni lek u neko skorije vreme. Naučnici upozoravaju da je pravilno testiranje i prečišćavanje novih atibiotika dugotrajan i skup proces, prepun neuspeha.

XS
SM
MD
LG