Linkovi

Vernici proslavljaju Badnje veče


Latinski patrijarh u Jerusalimu Fuad Tval
Latinski patrijarh u Jerusalimu Fuad Tval

Vernici koji vreme računaju po gregorijanskom kalendaru proslavljaju danas Badnje veče, uoči Božića; Latinski patrijarh u Jerusalimu založio se za mirniju 2015. godinu

U Vitlejemu, praznična proslava je međutim počela okršajem orkestra sa policijom.

Na video snimku sukoba vide se bezbednosne snage sa uzdignutim palicama, dok latinskog patrijarha u Jerusalimu, Fuada Tvala odvlače iz mase koja se okupila na ulicama blizu Crkve Hristovog rođenja. Palestinska policija rasporedila je dodatne policajce oko grada, uoči dolaska hiljada hrišćanskih hodočasnika.

Uoči mise na Badnje veče u Vitlejemu, patrijarh Tval se založio za mirniju narednu godinu. “Nadam se da ćemo se sledećeg puta osloboditi ovih zidova i izgraditi mostove i rukovati se u miru. Nadamo se da će 2015. biti milostivija od 2014. koja je bila teška godina”, poručio je Tval.

Dan ranije, palestinski demonstranti obučeni kao deda mrazovi sukobili su se sa izraelskim bezbednosnim snagama, dok su išli prema kontrolnom punktu koji povezuje Vitlejem sa Jerusalimom.

U međuvremenu, bezbednosne snage u više zemalja su u stanju visoke pripravnosti tokom praznika, zbog strahovanja da bi radikalne muslimanske organizacije mogle da napadnu crkve ili hrišćanske zajednice.

XS
SM
MD
LG