Linkovi

Vlasti demantuju izveštaje o hapšenju


Američke agencije za sprovodjenje zakona demantovale su medijske izveštaje da je uhapšen jedan osumnjičeni za bombaške napade za vreme Bostonskog maratona.

Američke agencije za sprovodjenje zakona demantovale su medijske izveštaje da je uhapšen jedan osumnjičeni za bombaške napade za vreme Bostonskog maratona.

FBI, federalno tužilaštvo i policija u Bostonu u sredu su demantovali izveštaje elektronskih i štampanih medija da je uhapšen jedan osumnjičeni.
Istražitelji su novinskim agencijama preneli da se na snimku jedne sigurnosne kamere vidi muškarac koji nosi, a zatim možda ispušta, crnu torbu blizu mesta gde je eksplodirala jedna od bombi.

CNN je javio da je ključni video snimila kamera lokalne robne kuće, kao I da je video jedne bostonske TV stanice takodje imao važnu ulogu u praćenju kretanja osumnjičenog.

Posle vesti o mogućem osumnjičenom, reporteri I posmatrači su se okupili oko federalne sudnice u Bostonu. Federalni agenti kasnije su naredili da se prostor oko sudnice raščisti a posmatrači udalje od zgrade, iako nisu objasnili razlog za taj postupak.

Istražitelji FBI pronašli su da su pronašli ostatke improvizovane eksplozivne naprave korišćene za vreme napada u Bostonu, sačinjene od ekspres lonca napunjenog ekserima i kuglagerima.

To su naprave slične improvizovanim bombama, koje smo nalazili svuda po Avganistanu, kojima su ubijani naši vojnici”, naveo je kongresmen Majk Mekol.

Policija je apelovala na građane da se jave ako imaju bilo kakvu informaciju koja bi pomogla u pronalaženju odgovornih.

"Osumnjičene, i motive, tražimo na veoma širokom polju. Ali osoba koja je ovo počinila je nečiji prijatelj, sused, kolega ili rođak. Pozivamo sve koji su možda čuli kako neko govori o maratonu, ili pominje datum – 15. april, na bilo koji način, koji bi nagovestio da je planirao neku akciju tog dana, da nas nazovu. Neko zna ko je ovo uradio”, apelovao je Ričard Delorije, specijalni agent FBI.

Sindikati bostonskih policajaca i vatrogasaca ponudili su nagradu od 50.000 dolara za informacije koje bi mogle da dovedu do hapšenja.

U međuvremenu, kongresmen iz Merilenda Dač Rupersberger izjavio je da je malo verovatno da su u napad bile umešane al-Kaida ili neka strana vlada, jer prethodni obaveštajni podaci nisu ukazivali na takvu mogućnost.

Dok policija radi na istrazi, Boston je u žalosti. Noćas je održano bdenje za Martina Ričarda, osmogodišnjeg dečaka ubijenog u napadu u ponedeljak.

Kod dečakove kuće, komšije su ostavljale cveće, a deca su mu posvetila crteže i poruke u parku gde se igrao. Druga žrtva napada, 29-godišnja Kristal Kembel došla je na maraton da bodri dečka svoje drugarice.

„Ne mogu da verujem da se ovo dogodilo. Bila je tako vredna, predana svemu što je radila“, izjavila je njena majka Peti Kembel.

Treća žrtva je identifikovana kao studentkinja Bostonskog univerziteta, poreklom iz Kine.

Dopisnik Glasa Amerike Kerolajn Presuti prenosi da su građani podigli improvizovane spomenike na ulicama Bostona, kod barikada duž putanje maratona.

"Građani ostavljaju cveće, majice, poruke, a na ovom mestu sam posebno primetila i jednu uramljenu medalju. Nju je ostavio neko ko je završio Bostonski maraton, lepo ju je uramio uz poruku koja otprilike glasi “Ja sam završio trku ali znam da mnogi od vas niste uspeli da vidite svoje voljene kako prolaze kroz cilj”.

Iz solidarnosti sa Bostonom, navijači na njujorškom Jenki stadionu, pevali su „Sweet Caroline“ – omiljenu pesmu njihovih najvećih rivala bostonskih Red soksa.

Dok su policijske trake razapete po ulicama, građani Bostona pokušavaju da se vrate normalnom životu.

„Mi smo jaki ljudi, nećemo dozvoliti nikome da nas zastraši. Ako dirate jednog od nas, to je kao da dirate sve“, kaže Denis Pinto iz bostonskog kafića "Uzdravlje".

Predsednik Obama u četvrtak dolazi u Boston na komemorativnu službu u čast žrtava napada.
XS
SM
MD
LG