Linkovi

Intenzivna istraga posle bombaškog napada


Vatrogasci i FBI agenti na mestu eksplozije u Bostonu
Vatrogasci i FBI agenti na mestu eksplozije u Bostonu

Američki federalni istražitelji pokrenuli su veliku istragu jučerašnje dve ekplozije za vreme Bostonskog maratona; Predsednik Obama ocenio da je reč o terorističkom činu

Među žrtvama je osmogodišnji dečak, koji je tu došao da sačeka svog oca na cilju. Njegova majka i sestra takođe su zadobile teške povrede.

Dan pošto je postao poprište terora Boston je u stanju pripravnosti. Hiljade ljudi su juče proslavljale Dan patriota, učestvujući ili prateći čuveni maraton, kada je u dva sata i pedeset minuta, nekoliko metara pred cilj, eksplodirala prva bomba. To je trenutak koji je zabeležen i na amaterskom video snimku, kamerom koju je na glavi nosila jedna učesnica maratona. Nastao je haos, a samo nekoliko sekundi kasnije - druga eksplozija.

“Video sam mnogo žrtava, jednog čoveka koji više nije imao noge ispod kolena, neke kojima su otkinuta stopala, ljude sa ranama od šrapnela i druge stvari”, priča jedan od očevidaca.

Eksplozija je maratonca Bila Ifriga oborila na zemlju.

Iznenada je desno od mene došlo do ogromne eksplozije. Noge su mi samo poklekle, znao sam da ću da padnem”.

Bombe su eksplodirale oko četiri sata posle početka trke. Ekipe hitne pomoći, koje su bile na licu mesta radi eventualne pomoći iscrpljenim i dehidriranim maratoncima, brzo su reagovale, a lokalne bolnice se se brzo mobilisale. Neki od povređenih su transportovani do bolnica u invalidskim kolicima ili nosilima. U eksplozijama je poginulo troje ljudi, a povređeno još 176, od kojih je 17 u kritičnom stanju.

Osmogodišnji Martin Ričard
Osmogodišnji Martin Ričard
Među ubijenima je i osmogodišnji Martin Ričard, čiji su susedi tokom noći počeli da ostavljaju cveće i poruke ispred njegove kuće. Predsednik Obama je odmah obavešten o napadu i obratio se naciji putem televizije, obećavajući da će počinioci biti pronađeni. Obama je danas ponovio tu poruku.

“Ovo je bio kukavički, gnusan čin, a s obzirom na ono što sada znamo, FBI ga istražuje kao teroristički čin. Svaki put kada se bombe koriste protiv nedužnih civila, to je teroristički čin. Ono što međutim ne znamo jeste ko je izvršio taj napad i zbog čega, da li ga je planirala i izvršila neka teroristička organizacija, strana ili domaća, ili je to bio čin nekog pojedinca. Biće potrebno vreme da sledimo svaki trag i ustanovimo šta se dogodilo, ali – saznaćemo, saznaćemo ko je povredio naše građane i privešćemo ih pravdi”.

Istražitelji grozničavo nastoje da nađu odgovorne za eksplozije, a za istragu je nadležan FBI.

“Naša istraga sigurno neće biti ograničena na Boston, niti istočni Masačusets. Biće to istraga po celom svetu, gde god nas tragovi odvedu. Prevrnućemo nebo i zemlju da pronađemo odgovorne za ovaj zločin”, saopštio je specijalni agent FBI Rik Delorije.

Uprkos protivrečnim informacijama koje su kružile posle napada, guverner Masačusetsa je istakao da nisu pronađene druge eksplozivne naprave.

Važno je da se razjasni da su juče pronađene dve, i samo dve, eksplozivne naprave. Svi paketi u okolini mesta eksplozije su pregledani, ali nije bilo još neeksplodiranih bombi.”

U ponedeljkak uveče, policija je pretresla stan jednog studenta iz Saudijske Arabije, koji je povređen u eksploziji, dok su ga istražitelji ispitali u bolnici. Njegova povezanost sa jučerašnjim događajem je predmet istrage.

Dan posle Bostonskog maratona, policija je u stanju pripravnosti u većim gradovima širom SAD. U Vašingtonu, agenti Tajne službe su patrolirali ispred Bele kuće, gde je policija ogradila ulicu i sprečila prolazak pešaka. Zastava na krovu Bele kuće, kao i ona na vrhu Kapitola, spuštene su na pola koplja.

Njujorška policija poslala je na ulice dodatnih hiljadu pripadnika anti-terorističkih jedinica da patroliraju kod hotela i turističkih atrakcija. Vlasti su apelovale na građane i posetioce da budu oprezni i prijave svaku sumnjivu aktivnost. U Londonu, organizatori predstojećeg maratona saopštili su da ponovo razmatraju svoje mere bezbednosti posle tragedije u Bostonu.

"Neki od najboljih, ako ne i najbolji svetski profesionalci u toj oblasti svakodnevno rade na tome da nas zaštite, uveren sam onoliko koliko je to razumno moguće u ovoj fazi da ćemo u nedelju održati bezbedan maraton”, naglasio je Hju Robertson, britanski ministar sporta.

U nedelju se takođe održava i Beogradski maraton, a njegov direktor Dejan Nikolić poručio je da će se organizatori postarati da učesnici trke budu bezbedni.
XS
SM
MD
LG