Linkovi

Svet osudio napade u Bostonu


Ponude pomoći i poruke saučešća porodicama žrtava eksplozije na Bostonskom maratonu stižu iz celog sveta.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban Ki-mun je ubrzo posle eksplozije u ponedeljak oštro osudio napad u Bostonu.

„Osuđujem ovo bezosećajno nasilje, koje je još strašnije uzimajući u obzir da se to desilo na događaju koji je poznat po tome da spaja ljude sa svih strana planete u duhu sporta i harmonije“.

Izraelski predsednik Šimon Perez izrazio je duboko žaljenje zbog tragedije u Bostonu.

„Dozvolite mi da izrazim naše saučešće u bolu ožalošćenih porodica u Bostonu gde je troje izgubilo život, a više od 140 ranjeno. Kada se dogodi ovako nešto, svi smo kao jedno i saosećamo delom sa ljudima koji su platili toliko visoku cenu“.

Premijer Izraela, Benjamin Netanjahu takođe je izrazio žaljenje i poručio da njegova zemlja stoji rame uz rame sa američkim narodom podsetivši da su dve zemlje partneri u borbi za slobodu, kao i u stremljenju ka boljoj budućnosti za sve. Premijerka Australije Džulija Gilard pridružila se brojnim svetskim zvaničnicima u pružanju saučešća građanima Bostona.

Australija bezrezervno osuđuje ovaj brutalni napad. Slike koje smo videli su šokantne i danas mislimo na one koji su izgubili svoje voljene”.

Cveće na barikadama blizu cilja Bostonskog maratona
Cveće na barikadama blizu cilja Bostonskog maratona
Evropski zvaničnici takođe su osudili napad bombom na maratonu u Bostonu.

„U ime Evropskog parlamenta želim da izrazim duboko saučešće porodicama žrtava, a povređenima želim brz i uspešan oporavak. Takođe, sve pohvale američkim zvaničnicima i svim službama koje su pružile hitnu pomoć. Iako je još rano da se kaže ko je postavio bombe, hteo bih da izjavim da terorizam apsolutno nikada ne može da bude opravdan“.

I predsednik evropske komisije Žoze Manuel Barozo ponudio je reči utehe.

„Osuđujemo svaki vid nasilja i na ovaj tužan dan stojimo složno uz naše prijatelje Amerikance“.

Nemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele novinarima je preneo svoj šok pošto je saznao o smrtonosnoj eksploziji u Bostonu.

„Nešto što je trebalo da predstavlja srećan događaj, pretvoreno je u stravičnu tragediju. Nadam se da će počinioci ovog surovog akta biti pronađeni i privedeni pravdi“.

Kineski zvaničnici su takođe osudili napad saopštivši da se među povređenima u Bostonu nalazi se i jedan kineski student.

„Kina oštro osuđuje i čvrsto se protivi bilo kakvom nasilju nad civilima i šaljemo naše saučešće. Prema preliminarnim izveštajima, jedna kineska studentkinja je povređena u napadu i trenutno je na lečenju u lokalnoj bolnici“, saopštila je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing.

I iranski zvaničnici su dali izjavu povodom izgubljenih života nedužnih civila.

„Verujemo da bi sve vlade trebalo da probaju da popločaju put ka miru i spokoju za sve građane“, poručio je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Ramin Mehmanparast.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u telegramu saučešća američkom predsedniku Baraku Obami poručio da je Rusija spremna da pruži pomoć američkim vlastima u istraži dodavši da osuđuje taj varvaski čin i da borba protiv terorizma zahteva aktivnu koordinaciju čitave međunarodne zajednice.

Poštu žrtvama i njihovim porodicama odali su i obični građani širom sveta, ostavljajući cveće ispred američkih ambasada u raznim gradovima – od Moskve, preko Pekinga do Berlina.
XS
SM
MD
LG