Linkovi

BiH: Mirno posle velikih nereda


Demonstranti u Sarajevu
Demonstranti u Sarajevu

Protesti uglavnom koncentrisani u kantonima Federacije BiH, mnoštvo povređenih, a vladine zgrade gorele u Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Zenici...

Treći dan zaredom demonstranti su izašli na ulice nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini, palili vladine zgrade i sukobljavali se sa policijom u okviru najvećih građanskih nemira u toj zemlji još od rata tokom 1990-ih.

Protesti su uglavnom koncentrisani u kantonima Federacije BiH, i bili su intenzivniji u odnosu na prethodna dva dana, ali se situacija predveče donekle smirila, čak i u tri najnemirnija grada - Sarajevu, Tuzli i Mostaru, gde je policija i dalje u stanju pripravnosti.

Nekoliko sati ranije, policija u Sarajevu upotrebila je gumene metke protiv nekoliko hiljada demonstranata koji su zapalili zgradu vlade kantona Sarajeva i deo zgrade Predsedništva BiH. Učesnici protesta takođe su pokušali da se probiju unutar zgrade Predsedništva, ali su ih u tome sprečili pripadnici specijalne policije, upotrebivši vodene topove.

U Sarajevu je povređeno oko 150 osoba, od čega 93 policajca.

U Mostaru, nekoliko hiljada demonstranata upalo je u dve vladine zgrade i zapalilo zgradu gradske skupštine, dok policija nije intervenisala.

U Tuzli, gde je sve počelo, demonstracije zbog zatvaranja fabrike i privatizacije državne imovine ponovo su se pretvorile u nasilje, dok je u Zenici povređeno 55 ljudi, od čega 23 policijaca.

U Banja Luci, oko 300 ljudi održali su mirnu šetnju u znak solidarnosti sa demonstrantima i pozvali na jedinstvo svih bosanskih naroda.
XS
SM
MD
LG