Linkovi

Bošković: Vojska CG na nivou najrazvijenijih


Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković sa pripadnicima Vojske Crne Gore (rtcg.me)

Vojska Crne Gore pokazala je da je na nivou najrazvijenijih vojski i jedinica na svijetu i zaslužila je da se pridruži NATO-u, kazao je danas ministar odbrane Predrag Bošković na prikazu sposobnosti jedinica Vojske Crne Gore u Pljevljima i na Žabljaku

Bošković i načelnik Generalštaba VCG, general-pukovnik Ljubiša Jokić, prisustvovali su prikazu sposobnosti jedinica VCG u Pljevljima i Žabljaku i upoznali se sa nivoom spremnosti i obučenosti Prve i Druge pješadijske čete, kao i Planinske čete Pješadijskog bataljona.

Na poligonu „Nova lokacija“ u Pljevljima, pripadnici Prve pješadijske čete i dijela Obavještajno-izviđačke čete prikazali su sposobnosti uvježbavane za ocjenjivanje po NATO Konceptu operativnih sposobnosti.

„Prva pješadijska četa je prva deklarisana jedinica VCG koja je završila osposobljavanje, opremanje i ocjenjivanje po NATO OCC konceptu. Četvorogodišnji ciklus obučavanja četa je uspješno završila u septembru 2014. godine, dok će u septembru ove godine biti realizovano ocjenjivanje na nivou NEL-2 (NATO Evaluation Level), u cilju obnove sertifikata“, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Kako se dodaje, druga pješadijska i Planinska četa na poligonu „Pirlitor“ na Žabljaku prikazali su sposobnosti u domenu planinskog ratovanja i izvođenja različitih vrsta operacija u planinskom rejonu.

Realizovana vježba, dodaje se, nastavak je unapređenja kapaciteta u tom domenu nakon vježbe „Common Challenge 2017“, koju su pripadnici tih jedinica izveli u junu ove godine sa kolegama iz oružanih snaga Austrije i Makedonije.

Bošković je zadovoljan prikazanim sposobnostima pripadnika Pješadijskog bataljona i, kako je naveo, uvjeren je da je VCG pokazala da je zaslužila da se pridruži kolektivnom sistemu bezbjednosti kojem i formalno pripada od 5. juna.

„VCG je pokazala da je na nivou najrazvijenijih vojski i jedinica na svijetu“, kazao je Bošković.

On je naglasio da će Ministarstvo odbrane nastaviti da radi na poboljšanju uslova rada i standarda svakog pripadnika Vojske, kao i da će svaki vojnik imati mogućnost da za svoj trud i rad bude adekvatno nagrađen.

Načelnik Generalštaba VCG, general-pukovnik Ljubiša Jokić je ocijenio da su prikazane vježbe pokazale visok nivo osposobljenosti pripadnika Vojske i poručio vojnicima da moraju nastaviti ovim tempom i biti još bolji, spremniji i obučeniji.

„Siguran sam da ćete vašim profesionalizmom uspjeti da adekvatno odgovorite i najizazovnijim zadacima“, kazao je Jokić.

Prikazu sposobnosti pripadnika Pješadijskog bataljona prisustvovali su i predsjednici opština Pljevlja i Žabljak, Mirko Đačić i Veselin Vukićević.

Ranije danas, Bošković je u Podgorici primio delegaciju Kongresa SAD. Američke kongresmene, primio je i ministar inostranih poslova Srđan Darmanović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG