Linkovi

Borci Islamske države opkoljeni u Mosulu


Američke i iračke vlasti tvrde da su da su borci Islamske države opkoljeni i primorani da ostanu u zapadnom Mosulu, pošto su iračke jedinice juče preuzele kontrolu nad poslednjim drumom koji vodi iz grada.

Tokom obraćanja u Bagdadu, američki izaslanik Bret Mekgurk, hvalio je vazdušnu operaciju iznad Mosula, koju predvode SAD, rekavši da se radi o “najpreciznijoj vazdušnoj kampanji ikada”.

“Usmrtili smo 180 vođa Islamske države, uključujući skoro sve zamenike Abu Bakra al Bagdadija, među njima takozvane ministre rata, informacija, finansija, nafte i zemnog gasa, zamenika šefa za spoljne operacije, koji je planirao terorističke akcije širom sveta, uključujući prošlogodišnje napade u Briselu i Parizu Abu Muhameda al Adnanija, i svakodnevno nastavljamo da ubijamo njihove lidere“.

General major Maan al Saadi tvrdi da iračke bezbednosne snage sada kontrolišu više od trećine zapadnog dela Mosula, tri nedelje pošto su iračke snage prošlog meseca preduzele ofanzivu, s ciljem da oslobode sve delove zapadno od reke Tigar.

U januaru, iračke snage su isterale borce Islamske države iz istočnog dela Mosula.

Bitka za Mosul izazvala je veliku humanitarnu krizu, zbog koje bi na kraju, prema procenama Ujedinjenih nacija i iračkih zvaničnika koji se bave pitanjem izbeglica, skoro polovina od ukupno 700 hiljada civila mogla da bude primorana da napusti svoje domove.

U subotu, Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice, procenila je da oko pet hiljada civila svakodnevno napusta konfliktna područja, od kako su pre tri nedelje iračke snage krenule u ofanzivu na zapadne delove grada.

Komentari (1)

Ovaj forum je zatvoren
XS
SM
MD
LG