Linkovi

Borba za Faludžu, ID se povlači


Irački vojnik pozira za fotografiju u centru Faludže, 17. jun 2016.
Irački vojnik pozira za fotografiju u centru Faludže, 17. jun 2016.

Iračke specijalne snage nastavile su danas operacije u Faludži, nakon što su saopštile da su veći deo grada preuzele od Islamske Države, dan ranije.

Trupe iračke vojske preuzele su ranije kontrolu nad komandnim centrom Islamske države u regionu posle serije vazdušnih napada u kojima su pogođene dve taktičke jedinice i uništeno šest pozicija oružja.

Zvaničnici su potvrdili da je iračka vojska takođe zauzela vladinu zgradu u centru grada. Irački premijer Hajder Al Abadi je na Tviteru naveo da je Faludža vraćena zemlji i da je Mosul sledeća bitka. "Daeš će biti poražen", naglasio je Abadi.

Skoro dva meseca, američki obaveštajni zvaničnici opisivali su da je ID najslabija od kako je ubrzano napredovala, ukazujući na brojne faktore.

Zvaničnici navode da džihadisti beže iz grada tako što se mešaju sa civilima koji takođe napuštaju grad.

SAD: Ruske akcije u Siriji problematične

U međuvremenu, američki sekretar za odbranu Ešton Karter kritikovao je Rusiju zbog bombardovanja opozicionih snaga koje podržava Amerika na jugu Sirije, nazivajući te akcije problematičnim.

U razgovoru sa novinarima u petak u Pentagonu, Karter je rekao da su se borci koji su pogođeni ruskim vazdušnim napadima borili protiv ekstremističke grupe Islamska država.

On je istakao da su ruske snage ili namerno napale pobunjenike, što bi bilo u suprotnosti sa njihovim zadatim ciljem da se pobedi Islamska država, ili su napali pobunjenike slučajno, kao rezultat loših obaveštajnih podataka.

Sekretar za odbranu takođe je rekao da ruska vojska nije pravilno upotrebila liniju komunikacije koja je uspostavljena između dve zemlje radi sprečavanja nesigurnih američkih i ruskih vazdušnih operacija iznad Sirije.

Sjedinjene Države kritikovale su rusku taktiku i aktivnosti u Siriji više puta i odbijale da sarađuju sa ruskim snagama u zemlji. Američki zvaničnici smatraju da Rusi podržavaju režim sirijskog predsednika Bašara Al Asada.

XS
SM
MD
LG