Linkovi

Mladi - deo rešenja u borbi protiv gojaznosti


Nova studija pokazuje da gojazna deca imaju povišen nivo proteina koji može da bude rano upozorenje na pretnju srčanog udara kod odraslih.
Nova studija pokazuje da gojazna deca imaju povišen nivo proteina koji može da bude rano upozorenje na pretnju srčanog udara kod odraslih.

Sve veći broj slučajeva dečje gojaznosti motivisao je američko Udruženje za borbu protiv srčanih oboljenja i fondaciju Klinton da osnuju Savez za zdraviju generaciju.

Tokom poslednjih deset godina, Savez je predstavio brojne kreativne načine za borbu protiv gojaznosti, a jedan od njih je da se omogući mladim ljudima da budu deo rešenja.

Džodi Evans je oduvek bila aktivna. Ona voli da vežba i bavi se sportom, uključujući plesanje.

“Plesanje je sport. Ne misli svako da je to sport samo zato što nije na Olimpijadi. To je nešto što vam održava srce. To je nešto što zahteva mnogo energije, nešto što zahteva zdravu ishranu da biste imali energiju.”

Džodin zdrav stil života i bavljenje sportom bili su među razlozima zbog kojih je ona izabrana da, sa 9 godina, bude članica upravnog odbora mladih u Savezu za zdraviju generaciju.

“Oni podižu svoj glas po tom pitanju. Oni razgovaraju sa svojim školskim odborima o promeni hrane u školskim kuhinjama. Oni planiraju školske bašte ili razgovaraju sa zakonodavcima u svojim državama o novim zakonima”, kaže Megan Mekintajer iz Saveza za zdraviju generaciju.

I što je važnije, članovi razgovaraju o zdravijim izborima ishrane sa svojim vršnjacima. To je od ključnog značaja radi promene trenutnog alarmantnog broja slučajeva gojaznosti.

“Svako treće dete ima prekomernu težinu ili je gojazno. Neka istraživanja nagovestila su da bi to mogla da bude prva generacija koja neće nadživeti svoje roditelje", ističe Megan Mekintajer.

Džodin nežan, prijateljski pristup čini da je njeni prijatelji slušaju.

“Ona mi je rekla da je moje telo, moj hram i da moram da ga čuvam, tako što ću zdravo da jedem, pravilno vežbam i da ne preterujem”, kaže Džodina drugarica Melisa.

Iako njen mandat u upravnom odboru ističe ove godine, Džodi kaže da će uvek ostati aktivna i širiti poruku među svojim prijateljima u školi, susedstvu i na drugim mestima.

XS
SM
MD
LG