Linkovi

Poljoprivredni turizam sve popularniji


Poljoprivredni turizam privlači sve više gostiju u SAD
Poljoprivredni turizam privlači sve više gostiju u SAD

Farme širom Sjedinjenih država organizuju festivale i atrakcije kojima privlače turiste. Posetioci mogu da beru jabuke, voze se u kolima sa konjskom zapregom, ili pokušaju da se izgube u lavirintima u kukuruznim poljima. Poljoprivredni turizam je postao sektor koji se brzo širi u Sjedinjenim državama. Ta vrsta turizma omogućava poljoprivrednicima da ostvare dodatnu zaradu i poboljšava privredu seoskih područja.

Deca se nalaze na farmi Montpelije, u okrugu Princ Džordž, u Merilendu.

“Vodimo ih na ovakve ekskurzije da bi se deca neposredno upoznala sa životom na farmama.

“Dođemo ovde jednom godišnje. Deca se zabavljaju i uživaju. Biramo bundevu za Noć veštica.”

Majk Dan omogućava turistima da obilaze porodično imanje od 2008. godine i uživaju u lavirintu u polju kukuruza, biranju bundeva, i vožnji u kolima sa zapregom. Da bi zadovoljio potrebe sve većeg broja turista morao je da dogradi i proširi neke objekte.

“Od ukupnih prihoda, poljoprivredni turizam obuhvata oko 30 odsto. Želeli bismo da proširimo posao da bismo zarađivali 60 odsto.”

Agroturizam turizam obuhvata farme čije poslovanje je prilagodjeno posetiocima i njihovim aktivnostima, kao što su branje bundeva, voća i povrća, druženje sa životinjama, i slično.

Prema najnovijim podacima američkog Sekretarijata za poljoprivredu, 2012. godine farme uključene u poljoprivredni turizam zaradile su 700 miliona dolara, što je porast od 24 odsto u pet godina.

Sekretar za poljoprivredu Merilenda, Erl Hens, kaže da agroturizam predstavlja mali deo poljoprivredne zarade, ali značajno doprinosi poboljšanju ekonomije.

“Vlasnici imanja koji se bave agroturizmom time zarađuju veliki deo prihoda i doprinose velikim prilivom novca okrugu, državi i samim poljoprivrednicima.”

U srezu Lauden, u Virdžiniji, postoji 40 vinarija, i mnoge organizuju degustiranje vina. Vlasnik vinarije Zifenija, Bil Heč, to čini u dnevnoj sobi svoje kuće.

“Svake godine udvostručujemo broj posetilaca. Tokom vikenda, poseti nas oko 250 ljubitelja vina.”

Sve veći broj poljoprivrednika prihvata agroturizam kao dodatni način zarade, i razrađuje operacije. Vlasnik vinarije u okrugu Lauden, Malkolm Boldvin, od pre 6 godina organizuje venčanja, a kod njega može i da se letuje, što mu omogućava da održava svoju malu farmu.

“Bez životinja i vina, venčanja ne bi donosila zaradu, jer ljudi vole da vide vinovu lozu i životinje. Bez njih ovo ne bi bilo omiljeno odredište.”

Stručnjaci očekuju da će sa porastom interesovanja za posete lokalnim farmama rasti i prihod od poljoprivrednog turizma.

XS
SM
MD
LG