Linkovi

Bono proslavio 50. rođendan


Malobrojne su pop zvezde koje uživaju tako visoko međunarodno poštovanje za svoj humanitarni rad kao što je Bono. Glavni izvođač grupe U2 ne poznaje granice kada je u pitanju borba protiv siromaštva i gladi, i kao malo ko uspeva da neprekidno mobiliše svetske političke i poslovne lidere, kao i filmske, muzičke i sportske zvezde da pomognu humanitarne akcije u svetu.

Irski pevač i aktivista je 10. maja proslavio 50-ti rođendan samo nekoliko dana pošto je primio novo visoko priznanje za svoj humanitarni rad.

Primajući ovogodišnju nagradu Atlantskog saveta za Sjedinjene Države za humanitarno liderstvo, posebno u iskorenjivanju side, gladi i nepismenosti u Africi, Bono je rekao:

Za mene borba protiv siromaštva nije dobrotvorni rad, nego borba za pravdu...“

To je refren koji Bono često ponavlja kada govori o Africi.

Afrika izvrće ruglu naš pojam pravde. Jer, ako zaista verujemo da su Afrikanci ravnopravni sa nama, učinili bismo više da se požar bolesti i gladi ugasi“, poručio je Bono na konferenciji britanske laburističke stranke 2004. godine.

Bono je svoju prvu inspiraciju našao u britanskom filmu „Tajni bal za policajce“ rađen 1979. U njemu grupa popularnih britanskih pevača, kao što su Sting i Bob Geldof, priređuje dobrotvorne koncerte za Amnesti internešnel, međunarodnu organizaciju za zaštitu ljudskih prava.

Bono je zajedno sa Stingom, pomogao u organizovanju još jedne turneje Amnesti internešnela 1986. Prethodno je učestvovao na humanitarnim koncertima za iskorenjivanje siromaštva u svetu Boba Geldofa: „Bend ejd“ 1984, i „Lajv ejd“ 1985. godine.

Njegov prvi direktni kontakt sa dobrotvornim radom bio je 1986, kada ga je britanska humanitarna organizacija World Vision pozvala da poseti Etiopiju. Iste godine posetio je Nikaragvu i El Salvador, da bi skrenuo pažnju na problem konfliktnih žarišta i pomogao napuštenoj deci u tim zemljama.

Napisao je pesmu „Silver and Gold“ za muzičku grupu Stiv Ven Zends Artists, koja se borila protiv aparthejda. Učestvovao je i na festivalu protiv rasizma u Hamburgu 1993.

Posle dobrotvorne akcije „Live 8“, serije koncerata održanih širom sveta na dvadesetogodišnjicu „Lajv ejda“, grupa najbogatijih zemalja sveta, G-8, predala je Bonou ček od 25 milijardi dolara za finansiranje humanitarnih akcija u Africi, posebno za pomoć deci.

Kada ni posle godinu dana ček nije mogao da se naplati, Bono je rekao:

Uvek je loše prekršiti obećanje. Prekršiti obećanje detetu koje se jedva drži za život je neoprostivo.“

Bono neumorno poziva svetsku javnost da podrži borbu protiv siromaštva i bolesti u svetu, govoreći: „Afrika, čitav jedan kontinent, je u požaru, koji američki narod može da ugasi...“

Na inicijativu Bonoa, administracija bivšeg predsednika Džordža Buša osnovala je fond od 15 milijardi dolara za pomoć obolelima od side u Africi. Iz tog fonda finansirano je lečenje 400.000 Afrikanaca inficiranih sidom.

Njegovim aktivnostima pridružio se veliki broj filmskih i sportskih zvezda, kao što su pevačica Bijonse i fudbaler Didije Drogba.

Bono i Didije su krajem prošle godine povezali sportsku kompaniju Najki sa humanitarnom organizacijom „RED“, koju je Bono osnovao za pomoć obolelima od side u Africi. Na afričkom kontinentu živi oko 22 miliona ljudi zaraženih sidom i hivom, a od te bolesti svakog dana umire oko 3,800 Afrikanaca.

Organizacija RED je inače u partnerstvu i sa kompanijama kao što su Epl, Gep i Starbaks.

Pored bezbroj međunarodnih priznanja, Bono je tri puta nominovan za Nobelovu nagradu za mir, a 2007. roker iz Irske proglašen je vitezom britanske krune.

XS
SM
MD
LG