Linkovi

Al-Šabab preuzeo odgovornost za napad u Mogadišu


Somalijski vojnik pored ostataka automobila posle eksplozije u Mogadišu.

Prestonicu Somalije, Mogadiš, danas je zatresla eksplozija automobile-bombe, a meta napada su bile somalijske snage bezbednosti. Najmanje dve osobe su poginule, a šest je ranjeno u eksploziji.

Jedan zvaničnik je izjavio za somalijski servis Glasa Amerike da je detoniran eksploziv unutar bele Tojote Korole, parkirane ispred restorana u koji doalze civili kao i pripadnici snaga bezbednosti zaposleni u obližnjem zatvoru pod upravom Nacionalne obaveštajne i bezbednosne agencije. Ubrzo posle napada, teroristička grupa Al-Šabab, povezana sa Al Kaidom, preuzela je odgovornost, ističuči da su meta bili zatvorski čuvari.

Pentagon vrši istragu američkog napada u Somaliji

Za to vreme, američka vojska istražuje kontradiktorne izveštaje o smrtonosnom vazdušnom udaru američke vojske u Somaliji, izjavio je sekretar za odbranu Eš Karter, koji je dodao da će saopštiti rezultat čim istraga bude završena.

Somalijska vlada zahtevala je objašnjenje od SAD za udar u kojem je, prema rečima somalijskih zvaničnika, poginulo 13 pripadnika lokalnih vladinih snaga u saveznoj somalijskoj dražvi Galmudug. Pentagon je saopštio da je u napadu ubijeno najmanje devet ekstremista Al-Šababa. Potpredsednik te države, Mohamed Haši Abdi izjavio je za somalijski servis Glasa Amerike da su američke snage izvršile napad na osnovu pogrešnih informacija koje su dobili od obaveštajnih snaga u susednoj poluautonomnoj regiji Puntland.

XS
SM
MD
LG