Linkovi

Bombarder B-52 preleto iznad Južne Koreje


A woman villager cleans garbage in front of her house as flood hits Tanjungsari village in Tasikmalaya, Indonesia.
A woman villager cleans garbage in front of her house as flood hits Tanjungsari village in Tasikmalaya, Indonesia.

Američki ratni avion u pratnji dva lovca - američkog i južnokorejskog - preleteo iznad baze Osan , svega 72 kilometra od granice sa Severnom Korejom, koja je u sredu navodno izvršila još jednu nuklearnu probu...

Američki bombarder tipa B-52, koji ima kapacitet da nosi nuklearno oružje, preleteo je iznad Južne Koreje, po svemu sudeći kao odgovor Severnoj Koreji na prošlonedeljnu nuklearnu probu.

Bombarder je viđen kako nadleće vazduhoplovnu bazu Osan u Južnoj Koreji, udaljenu 72 kilometara južno od granice sa severnim susedom, a potom se vratio u, svoju bazu na obližnjem ostrvu Guam.

U pratnji bombardera bila su i dva lovca, jedan američki i jedan južnokorejski.

Komandant američke Pacifičke komande, admiral Heri Bi Heris mlađi objavio je saopštenje u kojem navodi da su SAD na ovaj način želele da demonstriraju čvrstu predanost odbrani svojih saveznika Južne Koreje i Japana, ali i odbrani svoje teritorije.

Zamenik komandanta združene južnokorejsko-američke vojne komande, general pukovnik Terens Šonesi rekao je novinarima da je Amerika "nepokolebljiva" u odbrani Južne Koreje i očuvanju stabilnosti na Korejskom poluostrvu.

Južnokorejska novinska agencija Jonhap prenosi da Sjedinjene Države razmatraju mogućnost stacioniranja bombardera za korišćenje nuklearnog oružja u vodama oko Korejskog poluostrva.

Najnovija nuklearna proba Pjongjanga izazvala je bujicu kritika širom sveta, pa čak i osudu Kine, koja je tradicionalni saveznik Severne Koreje.

XS
SM
MD
LG