Linkovi

Svetske sile na oprezu zbog Severne Koreje


Južnokorejski vojnik na granici sa Severnom Korejom, 7. januar 2016.
Južnokorejski vojnik na granici sa Severnom Korejom, 7. januar 2016.

Sjedinjene Države i njena dva najveća azijska saveznika, Japan i Južna Koreja, obećavaju da će uvesti, kako ih zvaničnici Južne Koreje nazivaju, “najmoćnije i sveobuhvatne sankcije” protiv Severne Koreje, pošto je Pjongjang u sredu izveo četvrtu nuklearnu probu.

Američki predsednik Barak Obama razgovarao je rano jutros telefonom sa južnokorejskom predsednicom Park Geun-hje i japanskim premijerom Šinzom Abeom. Južna Koreja je takođe najavila da će u petak ponovo uvesti emitovanje propagandnih poruka preko zvučnika u Severnoj Koreji, kao odgovor na tvrdnje Pjongjanga da je uspešno testirao hidrogensku bombu.

Japanski premijer Šinzo Abe obratio se zakonodavcima povodom situacije sa Severnom Korejom.

“Jutros sam telefonom razgovarao sa predsednikom Obamom. Složili smo se da je provokacija Severne Koreje neprihvatljiva i da će pomoću instrumenata Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, naše dve zemlje predvoditi međunarodnu zajednicu. Takođe sam se ponovo uverio da su Sjedinjene Države predane tome da će na razne načine braniti Japan", rekao je Abe.

Sjedinjene Države su poslale avione iz svoje vojne baze u Okinavi kako bi sakupile informacije o tvrdnjama Severne Koreje da je uspešno testirala hidrogensku bombu.

Amerika i druge svetske sile izrazile su skepticizam povodom tih tvrdnji Pjongjanga. Međutim, sumnju je zamenio strah u najmanje jednom kineskom gradu u blizini granice sa Severnom Korejom.

“Osetio sam kako zemlja podrhtava, isto kao zemljotres. Odnosno tada sam mislio da je zemljotres. Ali onda sam video, i čuo od svojih prijatelja na Wechat-u da je Severna Koreja obavila nuklearnu probu”, priča stanovnik tog kineskog grada, Hong Liang-Janđi.

U Seulu je danas organizovan protest na kojem su demonstranti nosili natpise sa optužbama na račun Severne Koreje, dok su palili lutke sa likom Kim Džon Una.

Pre manje od mesec dana, lider Severne Koreje Kim Džon Un pozvao je Južnu Koreju da tokom godine pristupi mirovnim razgovorima na visokom nivou. Međutim, zbog njegovog poslednjeg poteza možda je zauvek izgubljeno poverenje da će se to ikada dogoditi, ako mu je Seul uopšte verovao.

XS
SM
MD
LG