Linkovi

Bolsonaro najavio sastanak sa susedima o Amazoniji, prihvatio pomoć Čilea


Brazilski predsednik Žair Bolsonaro
Brazilski predsednik Žair Bolsonaro

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro rekao je u sredu da će se zvaničnici južnoameričkih država sastati početkom septembra da bi utvrdili zajedničku politiku o zaštiti prašuma u Amazoniji, i ponovo kritikovao Francusku zbog ponuđene pomoći od 20 miliona dolara za gašenje požara u tom području.

Bolsonaro je posle susreta sa čileanskim predsednikom Sebastijanom Pinjerom rekao da će sastanak, kojem neće prisustvovati predstavnici Venecuele, biti održan u kolumbijskom gradu Letisija.

Takođe je saopštio da je ​prihvatio ponudu Čilea da pošalje četiri letelice koje bi pomogle u gašenju požara u najvećoj tropskoj prašumi na svetu.

Pinjera je podržao Bolsonara i poručio da se suverenitet zemalja, koje dele Amazoniju, mora poštovati, dok je brazilski lider naglasio da "suverenitet Brazila "nema cenu, pa čak ni 20 hiljada milijardi dolara".

Francuski predsednik Emanuel Makron je na samitu G7, proteklog vikenda u Bijaricu, najavio pomoć Brazilu od 20 miliona dolara, koju je brazilski predsednik odbacio "kao pokušaj da se kupi suverenitet Brazila".

Bolsonaro je u utorak rekao je da će njegova zemlja prihvatiti pomoć G7 samo ako Makron povuče, kako je ocenio, uvredljive izjave.

Bolsonaro je rekao novinarima da ga je Makron optužio da je lažov i dodao da francuski lider mora da povuče svoje komentare da bi razgovarali.

Požari u Amazoniji
Požari u Amazoniji

Makron je doveo u pitanje posvećenost brazilskog predsednika zaštiti životne sredine i zapretio da će blokirati sporazum o slobodnoj trgovini između južnomaeričkih država I Evropske unije, ako Bolsonaro ne preduzme ozbiljne korake u gašenju požara u Amazoniji, gde je ove godine izbilo više od 75 hiljada požara.

XS
SM
MD
LG