Linkovi

Brazilska vojska gasi požare u Amazoniji


Na ovoj fotografiji koju je objavilo brazilsko ministarstvo odbrane, avion C-130 Hercules izbacuje vodu na prašumu u oblasti Amazona, u Brazilu, 24. avgusta 2019.
Na ovoj fotografiji koju je objavilo brazilsko ministarstvo odbrane, avion C-130 Hercules izbacuje vodu na prašumu u oblasti Amazona, u Brazilu, 24. avgusta 2019.

Podržavane vojnim avionima, brazilske trupe u subotu su počele sa raspoređivanjem u Amazoniji u sklopu borbe protiv požara koji su zahvatili region i izazvali antivladine proteste, kao i međunarodno negodovanje.

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro takođe pokušava da ublaži međunarodnu zabrinutost, rekavši da su izgorele oblasti u kojima je šuma prethodno posečena i da su nedirnute prašume ostale pošteđene. I pored toga, požari će verovatno biti tema hitne diskusije na samitu Grupe sedam lidera u Francuskoj ovog vikenda.

Oko 44.000 vojnika biće na raspolaganju za operaciju "bez presedana" kako bi ugasili vatru, a snage su se uputile u šest brazilskih država koje su zatražile federalnu omoć, rekao je ministar odbrane Fernando Azevedo. Te države su Roraima, Rondonia, Tokantins, Para, Akre and Mato Grosso.

Prvu vojnu akciju izvešće 700 vojnika oko Porto Velhoa, glavnog grada Rondonije, rekao je Azevedo. Vojska će koristiti dva aviona C-130 Herkules sposobnih da izbace 12.000 litara vode na požar, dodao je.

Novinar Asošijeted presa koji je leteo preko regiona Porto Velho u subotu ujutro izvestio je o maglovitim vremenskim uslovima i slaboj vidljivosti. U petak, novinar je video mnoge već posečene oblasti koje su gorele, verovatno kao rezultat paljenja vatri kojima farmeri čiste svoje obradivo zemljište, kao i velike stubove dima koji su se uzdizali iz jednog požara.

Zajednica Nova Santa Helena u brazilskoj državi Mato Groso takođe je teško pogođena.

Brazilska vojna operacija usledila je nakon što su se raširile kritike onoga kako se Bolsonaro bavi krizom. U petak, predsednik je ovlastio oružane snage da ugase požare, rekavši da je posvećen zaštiti amazonske regije.

Azevedo, ministar odbrane, rekao je da je predsednik SAD Donald Tramp ponudio u svom tvitu pomoć Brazilu u borbi protiv požara i da nije bilo daljih kontakata po tom pitanju.

Uprkos međunarodnoj zabrinutosti, Bolsonaro je rekao novinarima u subotu da se situacija vraća u nomalnu. Rekao je da je "razgovarao sa svima" o problemu, uključujući i Trampa, španskog premijera Pedra Sančeza i nekoliko latinoameričkih lidera.

Bolsonaro je opisivao zaštitu prašuma kao prepreku razvoju brazilske ekonomije, raširivši kritike u kojima se podseća da Amazonija absorbuje veliki deo gasova koji izazivaju efekat staklene bašte i da je ključna u naporima za sprečavanje klimatskih promena.

Požari u Amazoniji postali su globalna tema, podizući tenzije između Brazila i evropskih zemalja koje veruju da je Bolsonaro zapostavio obećanja da će štititi biodiverzitet. Demonstranti su se okupili ispred brazilskih diplomatskih misija po gradovima Evrope i Latinske Amerike u petak, a ljudi su protestovali i u Brazilu.

"Pluća sveta gore. Spasimo ih!", pisalo je na transparentu ostavljenom ispred brazilske ambasade u Meksiko Sitiju.

Spor se raširio i po ekonomskoj areni kada je francuski lider Emanuel Makron zapretio blokadom ekonomskog sporazuma Evropske unije i Brazila i nekoliko drugih južnoameričkih država.

"Prvo moramo da pomognemo Brazilu i drugim zemljama da ugase ove požare", rekao je Makron u subotu.

Cilj je da se "sačuvaju šume koje su nam svima potrebne jer su blago našeg biodiverziteta i naše klime zahvaljujući kiseoniku koji emituju i zahvaljujući ugljeniku koji asporbuju", rekao je.

U sedmičnoj video-poruci objavljenoj u subotu, nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da Grupa sedam lidera "ne može biti nema" i da treba diskutovati o tome kako da se pomogne gašenju požara.

I Bolivija se takođe bori sa požarima koji se šire kroz šume i polja. Američki supertanker B747-400 leti iznad pogođenih oblasti u Boliviji i pomaže gašenju požara i zaštiti šuma.

U subotu, nekoliko helikoptera zajedno sa policijskim i vojnim snagama, vatrogascima i dobrovoljcima na zemlji radilo je na suzbijanju požara u bolivijskoj oblasti Čikuitanija, gde je drveće suvo u ovo doba godine.

Fameri često pale vatru u ovo doba godine kako bi rasčistili zemlju za useve ili stoku, ali nekada se plamen otrgne kontroli. Bolivijska vlada saopštila je da je 9.530 kvadratnih kilometara spaljeno ove godine.

Vlada bolivijskog predsednika Eve Moralesa podržava pojačano kultivisanje i uzgoj seva za proizvodnju biogoriva, podižući pitanja o tome da li takva politika otvara vrata paljenju vatre i požarima.

Slično tome, Bolsonaro je rekao da želi da preobrati zemlju za uzgoj stoke i farme za uzgoj soje. Braziliski tužioci istražuju da li je nemarno sprovođenje propisa iz oblasti zaštite životne sredine moglo doprineti izbijanju brojnih požara.

Brazilsko ministarstvo pravde takođe je saopštilo da je federalna policija raspoređena u oblasti koje je zahvatio požar, kako bi pomogla drugim državnim agencijama i borila se protiv "ilegalnog rašumljavanja".

Požari su uobičajenim u Brazilu u godišnjoj sušnoj sezoni, ali ove godine ima ih mnogo više. Brazilski državni stručnjaci izvestili su o gotovo 77.000 šumskih požara širom zemlje od početka godine, za 85 odsto više nego u istom periodu 2018.

Više od polovine tih požara izbilo je u regionu Amazonije.

XS
SM
MD
LG