Linkovi

Bolivud na univerzitetu u Berkliju


Takmičenje bolivudskih trupa u Berkliju
Takmičenje bolivudskih trupa u Berkliju

Na univerzitetskim kampusima širom Amerike, bolivudske igračke trupe izvode na sceni prenaglašene scene iz bolivudskih filmova – za nagradu i slavu.

Američka publika voli indijsku, bolivudsku filmsku produkciju. Najveći indijski filmski lanac sada ima 18 bioskopa u Sjedinjenim Državama sa 181 ekranom, a 70 odsto bolivudskih prihoda iz inostranstva stiže iz severnoameričkih bioskopa.

12. godišnji Bolivudski Berkli – međuuniverzitetsko nadmetanje u igranju čiji je domaćin Kalifronijski univerzitet u Berkliju. Ove godine, osam fakultetskih timova bolivudskih igrača se nadmetalo u obližnjem Paramaunt teatru za novčanu nagradu i mesto na prestižnom nacionalnom šampionatu

Najbolji među najboljima, u aprilu u Njujorku. Ove godine, pored ostalih, nastupilo je i 20 članova igračkog tima „Manzil“, sa Univerziteta države Mičigen. Oni su prevalili najveću razdaljinu - 3.700 kilometara. To je i najnoviji tim – početnici u odnosu na ostale. Drugim rečima, tim koji nije favorit, sa malim šansama za pobedu.

Kapiten tima Nil Bata odrastao je u religioznoj, indijskoj imigrantskoj porodici. Medjutim, kad je otišao na koledž, nedostajala mu je porodična veza sa indijskim nasleđem.

„Uvek nastojite da pronadjete sebe, ali se istovremeno vezujete za korene koji su vašim roditeljima toliko bliski. A mnogi od nas to postižu uz pomoć bolivudske muzike.“

Zahvaljujući timskoj povezanosti, bolivudsko igranje na fakultetima je veoma kompetitivno, što u ogromnoj meri pojačava nervozu mičigenskog tima uoči izvođenja. Jer svaki drugi bolivudski tim, sa više iskustva, namerava da pobedi. Tim Berklija je pobedio na takmičenju Najbolji medju najboljima 2011.

„Takmičimo se sa najboljim timovima u zemlji i to nas tera da budemo još bolji nego što jesmo“, kaže Nil Bata.

Posle još šest timova koji su dali sve od sebe - vreme je za sudije. Pobednik je tim 'Zor' sa Univerziteta južne Kalifornije u San Dijegu.“

„Nije ni važno. Pobeda je kao šlag na torti, ali je i torta sama za sebe izuzetno dobra“, ističe Bata.
XS
SM
MD
LG