Linkovi

Protest južnoameričkih lidera


Bolivijski i venecuelanski predsednici, Evo Morales i Nikolas Maduro na sastanku u Kočabambi, 4. jul 2013.

Nekoliko predsednika južnoameričkih zemalja tražili izvinjenje od zemalja koje su zatvorile svoj vazdušni prostor za prelet aviona predsednika Bolivije u kojem je navodno bio američki begunac Edvard Snouden.

Bolivijski predsednik Evo Morales je zapretio da će zatvoriti američku ambasadu u La Pazu, dok su latinoamerički lideri na sastanku u Boliviji izrazili svoju podršku predsedniku, čiji je avion prinudno sleteo u Beču zbog sumnje da se među putnicima nalazio američki begunac Edvard Snouden.

Morales je optužio Sjedinjene Države da su izvršile pritisak na evropske zemlje da ne dozvole njegovom avionu ulazak u svoj vazdušni prostor u utorak.

Sjedinjene Države odbile su da komentarišu da li su bile umešane u odluku Francuske, Španije i Portugala da zatvore svoj vazdušni prostor.

Juče su bolivijski demonstranti bacali boju na zidove američkog konzulata u Santa Kruzu i spaljivali replike američke zastave. Sukobi su takođe naveli zvaničnike američke ambasade u La Pazu da otkažu proslavu Dana nezavisnosti.

Predsednici Argentine, Ekvadora, Surinama, Urugvaja i Venecuele juče su se sastali sa Moralesom u bolivijskom gradu Kočabambi. Predsednici su zahtevali izvinjenje od zemalja koje su zatvorile svoj vazdušni prostor za prelet Moralesovog aviona.
XS
SM
MD
LG