Linkovi

Boko Haram: Nema pregovora s vladom


Detalj sa poslednjeg video snimka koji je objavio Boko Haram
Detalj sa poslednjeg video snimka koji je objavio Boko Haram

Na novom snimku nigerijske islamističke ekstremističke grupe, osoba koja se predstavila kao Abubakar Šekau tvrdi da su devojke otete iz sela Čibok pre šest meseci pruimile islam i udale se...

Čovek koji tvrdi da je lider Boko Harama izjavio je da su devojke - njih više od 200 - koje je ta nigerijska islamistička ekstremistička grupe kidnapovala u aprilu, primile islam i udale se.

Na novom snimku, osoba koja se predstavila kao Abubakar Šekau kaže da su devojke zapamtile dva poglavlja Kurana i da su sada u kućama ljudi za koje su se udale. Većina njih, otetih u selu Čibok pre šest meseci bile su iz hrišćanskih porodica.

Sadržaj snimka kosi se sa ranijim saopštenjem vlade Nigerije da je u pregovorima sa Boko Haramom o oslobađanju devojaka, s obzirom da je ekstremista takođe rekao da Boko Haram ne pregovara s vladom, niti planira bilo kakve razgovore. Čovek koji tvrdi da je Šekau dodao je da ne zna ko je navodno predstavljao ekstremiste u pregovorima s vladom.

Nigerijska vlada nije reagovala na novi snimak i tvrdnje ekstremista. Vojska Nigerije saopštila je da je ubila Šekaua prošle godine, a da je prošlog meseca ubila i uljeza koji se predstavljao kao on. Ekstremista na snimku poručio je da je ta grupa zainteresovana za borbu i ubijanje svojih nepraijatelja, a ne za pregovore, a povodom devojaka otetih u selu Čibok rekao je da je to "davno zaboravljeno pitanje" za Boko Haram.

XS
SM
MD
LG