Linkovi

Blumberg protiv gojaznosti


Poređenje količine šećera koji se stavlja u različite veličine pakovanja gaziranih pića i drugih slatkih napitaka

Gradonačelnik Njujorka predložio zabranu prodaje velikih pakovanja zaslađenih napitaka u okviru akcije borbe protiv epidemije gojaznosti.

Blumberg je juče izneo predlog, koji bi - ukoliko bude usvojen - bio prvi takve vrste u Sjedinjenim Državama. Restoranima, prodavnicama delikatesa, bioskopima, sportskim arenama i trafikama bilo bi zabranjeno da prodaju zaslađena bezalkoholna pića, uključujući i hladni čaj i energetske napitke, u ambalažama većim od 473 mililitara. Dijetalna gazirana pića, voćni sokovi, napici na bazi mlečnih proizvoda kao i alkoholna pića ne bi bila obuhvaćena ovom zabranom.

Predlog zakona sada mora da odobri gradski zdravstveni odbor Njujorka, čije je članove postavio gradonačelnik Blumberg. Portparol njujorške Asocijacije za napitke uputio je Blumbergu kritike zbog ovog predloga, koji je nazvao “preteranim” i “ishitrenim”, i pozvao zdravstvene zvaničnike da pronađu druge, efektivne, načine za suzbijanje epidemije gojaznosti.

Blumberg je tokom svog mandata već uveo brojne zdravstvene regulative, među kojima su zabrana pušenja u restoranima i barovima što je poslužilo kao povod i drugim gradovima širom Amerike da uvedu slične zakone. Gradonačelnik Njujorka je takođe pokrenuo kampanju za smanjenje nezdravih masnih sastojaka u porcijama koje se nude u restoranima, a uveo je i zakon kojim se od restorana zahteva da na jelovniku piše broj kalorija pored svakog jela.

Majkl Blumberg već je imao bezuspešan pokušaj smanjenja konzumiranja gaziranih pića i zaslađenih napitaka. Njegov predlog da se poveća porez za prodaju tih pića nije dobio dovoljno glasova u gradskoj skupštini, dok je federalna vlada odbila njegovu ideju da se ograniči broj kupona za siromašne kojima mogu da se kupe zaslađena pića.
XS
SM
MD
LG