Linkovi

Sve više poziva na odgovornost Izraela zbog ubistva humanitaraca u Gazi


Palestinci istražuju vozilo sa logoom Svetske centralne kuhinje na krovu, uništeno u izraelskom vazdušnom udaru u Deil al Balahu, Pojas Gaze, 2. aprila 2024.
Palestinci istražuju vozilo sa logoom Svetske centralne kuhinje na krovu, uništeno u izraelskom vazdušnom udaru u Deil al Balahu, Pojas Gaze, 2. aprila 2024.

U četvrtak je upućeno više poziva da Izrael odgovara za svoj vazdušni napad na konvoj u Gazi u kojem je ubijeno sedam humanitarnih radnika iz Svetske centralne kuhinje (WCK).

Očekuje se da će predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden i izraelski premijer Benjamin Netanjahu razgovarati u četvrtak u svom prvom telefonskom razgovoru od tog napada.

Portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler rekao je novinarima u sredu da su Izraelu potrebne bolje mere za zaštitu humanitarnih radnika i civila.

Svetska centralna kuhinja saopštila je u četvrtak da je zatražila od Australije, Britanije, Kanade, Poljske i Sjedinjenih Država da zahtevaju "nezavisnu istragu treće strane o ovim napadima, uključujući i to da li su izvršeni namerno ili da li je na drugi način prekršeno međunarodno pravo".

Među poginulima u napadu u ponedeljak su Palestinac, troje britanskih državljana, poljski državljanin, jedan Australijanac i kanadsko-američki dvojni državljanin.

"Nezavisna istraga je jedini način da se utvrdi istina o tome šta se dogodilo, da se osigura transparentnost i odgovornost za one koji su odgovorni i da se spreče budući napadi na radnike humanitarne pomoći", navodi se u saopštenju WCK-a.

Premijer Australije Entoni Albanez rekao je da odgovor Izraela nije bio dovoljno dobar, "uključujući (i tvrdnju) da je ovo samo proizvod rata".

"Međunarodno humanitarno pravo veoma jasno stavlja do znanja da humanitarni radnici treba da budu u mogućnosti da pruže tu pomoć i tu pomoć bez opasnosti od gubitka života", rekao je Albanez.

Poljski premijer Donald Tusk rekao je na konferenciji za novinare u četvrtak da Poljska očekuje objašnjenje šta se dogodilo, kao i odštetu za porodice žrtava.

Prethodno, Tusk se u poruci na Eksu obratio Netanjahuu i ambasadorki Izraela podsećajući da je "velika većina Poljaka pokazala punu solidarnost sa Izraelom nakon napada Hamasa", ali da "danas ovu solidarnost stavljate na zaista težak test".

"Tragični napad na dobrovoljce i vaša reakcija izazivaju razumljiv bes", napisao je Tusk.

Pentagon je saopštio da je sekretar za odbranu Lojd Ostin "izrazio svoje ogorčenje zbog izraelskog udara" tokom telefonskog razgovora u sredu sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom.

"Sekretar Ostin je izjavio da je ova tragedija pojačala izraženu zabrinutost zbog potencijalne izraelske vojne operacije u Rafi, posebno fokusirajući se na potrebu da se osigura evakuacija palestinskih civila i protok humanitarne pomoći", rekao je sekretar za štampu Pentagona, general-major Pat Rajder.

Ostin je takođe naveo potrebu da se brzo poveća količina pomoći koja ulazi u Gazu u narednim danima, "posebno zajednicama u severnoj Gazi koje su u opasnosti od gladi", rekao je Rajder.

Šef izraelskih oružanih snaga Herci Halevi nazvao je napad "ozbiljnom greškom", za šta je okrivio noćnu "pogrešnu identifikaciju".

Netanjahu je obećao da će "tragični slučaj" biti istražen "do kraja".

U oktobarskom napadu Hamasa na Izrael ubijeno je 1.200 ljudi, prema izraelskim izveštajima, i dovelo do hapšenja oko 250 talaca.

U izraelskoj kontraofanzivi u Gazi poginulo je najmanje 33.037 ljudi, od kojih su dve trećine žene i deca, saopštilo je ministarstvo zdravlja Gaze koje vodi Hamas. Izraelska tvrdi kaže da su jedna trećina ubijenih militanti.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG