Linkovi

Iran najavio odgovor na bombardovanje konzulata u Damasku, SAD upozorile protiv odmazde


Spasioci pretražuju ruševine iranskog konzulata u Damasku, 2. april 2024. (Foto: AFP/Louai Beshara)
Spasioci pretražuju ruševine iranskog konzulata u Damasku, 2. april 2024. (Foto: AFP/Louai Beshara)

Iran i njegovi saveznici obećali su da će odgovoriti na napad na konzulat u Damasku, za koji smatraju odgovornim Izrael. U napadu je poginulo 12 osoba, uključujući i dvojicu iranskih generala i jednog pripadnika libanske ekstremističke grupe Hezbolah.

Sirijske vlasti saopštile su i da je stradalo četvoro Sirijaca, koji nisu identifikovani. Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Britaniji, saopštila je da su bili pripadnici jedne paravojne grupe.

Iranska državna televizija je prenela da je Vrhovni savet za nacionalnu bezbednost zasedao posle napada i da je odlučeno da se na napad odgovori. Sastankom je predsedavao predsednik Ebrahim Raisi.

"Želimo da zažale zbog ovog zločina i sličnih akata", rekao je iranski vrhovni vođa ajatola Ali Hamenei.

Izrael je konstantno ciljao na vojne zvaničnike iz Irana, koji podržavaju ekstremističke grupe u Gazi i na granici sa Libanom. Gađanje konzulata u Damasku je eskalacija, jer je na meti bila iranska diplomatska misija.

Iran je zatražio od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da održi hitan sastanak na kojem je poručio da zadržava pravo na "odlučan odgovor" na napad i Izrael optužio da krši Povelju UN, međunarodno pravo i nepovredivost diplomatskih i konzularnih objekata.

"SAD su odgovorne za sve zločine koje čini izraelski režim", rekao je zamenik iranskog ambasadora pri UN-u Zahra Ershadi i optužio Ameriku da pokušava da destabilizuje Siriju i region.

Sjedinjene Države su upozorile Iran protiv odmazde i pred Savetom bezbednosti poručile da nisu bile unapred obaveštene o napadu.

"Nećemo oklevati da branimo naše snage i ponavljamo ranija upozorenja Iranu i njegovim saveznicima da ne zloupotrebljavaju situaciju - napad u koji nismo bili umešani niti za njega unapred znali - da bi nastavili napade na američke snage", rekao je zamenik američkog ambasadora u UN Robert Vud.

Ershadi je pozvao Savet bezbednosti da osudi napad, dok je Vud naveo da Vašington još nema potvrdu o statusu zgrade pogođene u Damasku.

"SAD bi bile zabrinute zbog bilo kojeg potvrđenog napada na imovinu koja je diplomatski objekat. Diplomatske misije i njihova imovina, kao i diplomatske rezidencije, moraju se zaštiti naročito za vreme oružanih konflikata", rekao je Vud.

Rusija, saveznica Sirije, optužila Izrael da pokušava da "rasplamsa" konflikt na Bliskom istoku i poručila da su izraelski napadi na Siriju "neprihvatljivi.

Izrael je odbio da komentariše napad.

Iranski ambasador Hosein Akbari osudio je Izrael zbog napada. Akbari se zakleo na osvetu "istu po snazi i okrutnosti".

Izrael je poslednjih godina izveo nekoliko stotina udara na ciljeve u delovima Sirije pod kontrolom vlade Bašara al Asada. Ali, broj napada je eskalirao od početka skoro sada već šestomesečnog rata između Izraela i Hamasa u Gazi i periodičnih sukoba između izraelske vojske i boraca Hezbolaha duž granice između Libana i Izraela. Hamas i Hezbolah, kao i jemenski Huti, uživaju podršku Irana.

U izraelskom vazdušnom napadu na naselje u Damasku u decembru ubijen je dugogodišnji savetnik iranske paravojne Revolucionarne garde u Siriji Sejed Razi Musavi.

U sličnom napadu na zgradu u Damasku u januaru poginulo je najmanje pet iranskih savetnika. Prošle nedelje u vazdušnim napadima na stratešku istočnu sirijsku pokrajinu Deir el Zur u blizini iračke granice ubijen je iranski savetnik.

U izveštaju su korišćeni neki materiali agencija Rojters i Asošijeted pres.
XS
SM
MD
LG