Linkovi

Amerika otvara privremenu luku u Gazi za dopremanje pomoći Palestincima


Humanitarian aid falls over northern Gaza as seen from Israel's southern border with the Gaza Strip on March 7, 2024, amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian group Hamas.
Humanitarian aid falls over northern Gaza as seen from Israel's southern border with the Gaza Strip on March 7, 2024, amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian group Hamas.

Američki predsednik Džo Bajden će u četvrtak u obraćanju o stanju nacije objaviti plan za američku vojsku da pomogne u uspostavljanju privremene luke na obali Gaze kako bi se povećao priliv humanitarne pomoći u enklavu tokom rata između Izraela i Hamasa, rekli su visoki zvaničnici administracije.

Zvaničnici, koji su govorili pod uslovom anonimnosti, rekli su da operacija neće zahtevati da američke trupe budu na terenu da bi izgradile pristanište koje je namenjeno da omogući više pošiljki hrane, lekova i drugih osnovnih stvari. Zvaničnici nisu naveli detalje o tome kako će pristanište biti izgrađeno.

Jedan od sagovornika je primetio da američka vojska ima „jedinstvene sposobnosti“ i da može da radi stvari „samo sa obale“. Rekli su da će verovatno proći nedelje pre nego što luka bude operativna. Ovo je još jedan u niz poteza koje su SAD morale da povuku kako bi zaobišle Izrael, svog glavnog bliskoistočnog saveznika, i pronađu načine da dopreme pomoć u Gazi, uključujući i ispuštanje iz vazduha.

Bajden je prošle nedelje prvi put izneo ideju o uspostavljanju koridora na moru, rekavši da SAD rade sa saveznicima na tome kako bi mogle da pruže pomoć sa Sredozemnog mora onima u Gazi.

Takođe u četvrtak, SAD su izvele treću rundu dopremanja pomoći iz vazduha u Gazu, gde nema prisustva izraelske vojske.

Mnogi Palestinci, posebno na devastiranom severu, bore se za hranu da prežive. Grupe za pomoć saopštile su da je postalo gotovo nemoguće isporučiti zalihe unutar većeg dela Gaze zbog poteškoća u koordinaciji sa izraelskom vojskom, tekućih neprijateljstava i narušavanja javnog reda.

Hamas je u četvrtak saopštio da je njihova delegacija napustila Kairo, mesto gde se vode pregovori o novom primirju u sukobu sa Izraelom, i dodao da će se razgovori nastaviti sledeće nedelje.

Saopštenje Hamasa usledilo je nakon višenedeljnih napora Sjedinjenih Država, Egipta i Katara da se stvori plan koji bi uključivao prekid borbi na oko šest nedelja, zajedno sa oslobađanjem nekih talaca koje drže ekstremisti u Gazi i nekih zatvorenika koje drži Izrael.

Izrael nije odmah komentarisao poslednji razvoj događaja, a prethodno je odbacio zahteve Hamasa da se izraelske snage u potpunosti povuku iz Pojasa Gaze. Izraelska vlada navodi da je posvećena cilju eliminacije Hamasa nakon napada Hamasa 7. oktobra u kojem je poginulo 1.200 ljudi, prema izraelskim podacima.

Veruje se da militantni Palestinci i dalje drže oko 100 talaca zarobljenih tokom napada, zajedno sa posmrtnim ostacima 30 drugih.

Izraelska vojska saopštila je prethodno u četvrta da je izvršila racije i uništila štab militanata u južnom delu Pojasa Gaze.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su izraelske trupe izvele operacije u oblasti Kan Junisa, uključujući lociranje skladišta za proizvodnju oružja.

U izraelskim operacijama u Gazi takođe je ubijeno oko 10 ekstremista proteklog dana, saopštila je vojska.

Vršilac dužnosti humanitarnog koordinatora UN-a za palestinske teritorije rekao je u sredu da su raseljeni Palestinci koji su se sklonili u blizini Rafe, duž granice Gaze sa Egiptom, počeli da napuštaju to područje jer se plaše upozorenja izraelskog premijera Benjamina Netanjahua o predstojećem vojnom upadu do Ramazana.

"Vratili su se na sever u Deir Balah, neki u Kan Junis, a mnogi od njih su otišli u Al Mavasi — što je oblast na peščanim dinama na obali", rekao je Džejmi MekGoldrik novinarima.

MekGoldrik, koji se upravo vratio iz dvodnevne posete Gazi, takođe je rekao da humanitarni radnici pripremaju dvostruke planove za vanredne situacije - jedan u iščekivanju mogućeg prekida vatre, a drugi u slučaju izraelskog upada u Rafu.

Izrael je saopštio da će premestiti Palestince na sigurno pre napada na Rafu, ali ne i gde će biti poslati.

U nemogućnosti da bezbedno unapred pozicionira zalihe pomoći unutar Gaze, MekGoldrik je rekao da ni humanitarni radnici, ni Palestinci koji traže bezbednost, nemaju "lake opcije" na raspolaganju.

On je takođe rekao da su zvaničnici UN dobili "zeleno svetlo" od Izraela da počnu da koriste put koji je ranije bio rezervisan isključivo za izraelske snage. Magistrala sever-jug koja ide paralelno sa istočnom granicom Gaze omogućiće da pomoć dođe preko prelaza Kerem Šalom i Rafa i da ide direktno na sever, do kojeg je bilo teško doći.

Ujedinjene nacije planiraju da u četvrtak obave izviđanje puta, da provere da na njemu nema eksploziva i pronađu odgovarajuća mesta za skladištenje i distribuciju, verovatno fudbalski stadion, rekao je on.

Margaret Bešer je doprinela pisanju ovog izeštaja. Korišćene su neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG