Linkovi

Savet bezbednosti UN podržao plan za primirje između Izraela i Hamasa


Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (Foto: ANGELA WEISS / AFP)
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (Foto: ANGELA WEISS / AFP)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u ponedeljak je usvojio američku rezoluciju kojom se podržava predlog o primirju između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, čije je detalje krajem maja objavio predsednik Džo Bajden.

Za rezoluciju je glasalo 14 članica saveta, dok je Rusija bila uzdržana. Amerika je utvrdila konačan tekst rezolucije u nedelju, nakon šest dana pregovora u savetu.

U rezoluciji se pozdravlja novi predlog o primirju "koji je Izrael prihvatio, Hamas se poziva da ga takođe prihvati, a obje strane pozivaju da u potpunosti ispoštuju njegove odredbe bez odlaganja i uslovljavanja".

Bajden je 31. maja objavio plan u tri faze, za koji je naveo da je izraelska inicijativa. Međutim, neke članice Saveta bezbednosti dovele su u pitanje navode da je Izrael prihvatio predlog za okončanje borbi u Gazi.

"Čekamo da Hamas pristane na dogovor o primirju za koji tvrdi da želi. Svakog dana, bespotrebne patnje se nastavljaju", rekla je pre glasanja američka ambasadorka pri UN-u Linda Tomas-Grinfild.

U rezoluciji se takođe iznose detalji predloga i ističe da ako "pregovori traju duže od šest nedelja u prvoj fazi, primirje će se nastaviti dok god pregovori traju".

Hamas je saopštio da pozdravlja rezoluciju i da je spreman da radi sa pregovaračima na primeni principa predloga o primirju.

Predsednik Bajden napisao je na platformi X da je "Savet bezbednosti UN upravo usvojio našu rezoluciju kojom se Hamas poziva da prihvati sporazum o uspostavljanju primirja uz oslobađanje talaca. Hamas kaže da želi prekid vatre. Ovaj dogovor je prilika da dokažu da to misle".

U međuvremenu, američki državni sekretar Entoni Blinken doputovao je u ponedeljak na Bliski istok, u okviru napora SAD da se prihvati plan o primirju.

Blinken je posle sastanka sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom al-Sisijem u Kairu, prvoj stanici nove bliskoistočne turneje, rekao da je Hamas jedini koji još nije prihvatio Bajdenov predlog koji je, kako navodi Vašington, Izrael već podržao.

"Moja poruka vladama širom regiona, ljudima u regionu, jeste ako želite primirje, izvršite pritisak na Hamas da kaže DA. Ako želite da ublažite užasne patnje Palestinaca u Gazi, izvršite pritisak na Hamas da kaže DA: Ako želite da se svi taoci vrate kući, izvršite pritisak na Hamas da kaže DA. Ako želite da Izraelci i Palestinci budu na putu do trajnijeg mira i bezbjednosti, izvršite pritisak na Hamas da kaže DA", rekao je Blinken novinarima pre nego što je napustio Egipat.

Visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri rekao je za Rojters da je Blinkenova izjava "pristrasna u korist Izraela" i da je stav američkog diplomate prepreka sporazumu.

Izraelski oklopni transporter napreduje u pograničnoj oblasti između Izraela i Pojasa Gaze, 9. juna 2024.
Izraelski oklopni transporter napreduje u pograničnoj oblasti između Izraela i Pojasa Gaze, 9. juna 2024.

Blinken je posle Egipta doputovao u Izreael gde se sastao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom. Iz Stejt departmenta je saopšteno da je Blinken naglasio značaj plana za Gazu posle okončanja konflikta. Takođe je poručio da je važno da se spreči da se konflikt proširi.

"Ponovio je da bi predlog (o primirju), koji je na stolu, omogućio mir duž izraelske severne granice i dalju integraciju sa zemljama u regionu", navodi se u saopštenju.

Američki zvaničnici su rekli da će Izrael prihvatiti predlog o prekidu vatre, koji uključuje početni prekid borbi, oslobađanje nekih talaca iz Gaze, oslobađanje palestinskih zatvorenika koje drži Izrael, povećanje humanitarne pomoći za Palestince, povlačenje izraelskih trupa iz naseljenih područja Gaze i povratak palestinskih civila u svoje domove i naselja.

Hamas nije prihvatio, niti odbacio plan, koji je američki predsednik javno izneo pre više od nedelju dana.

Druga faza predloženog sporazuma o prekidu vatre predviđa trajni prekid neprijateljstava, potpuno povlačenje izraelskih trupa i oslobađanje svih preostalih talaca. Poslednja faza obuhvata višegodišnje napore za rekonstrukciju Pojasa Gaze, koja je velikim delom uništena u osam meseci dugom izraelskom bombardovanju.

Nastavlja se dopremanje pomoći iz vazduha

Američka vojska u nedelju je nastavila sa dopremanjem humanitarne pomoći u severni Pojas Gaze nakon što je pauzirala takav način isporuke krajem maja zbog, kako je Pentagon naveo, nepovoljnih vremenskih uslova i izraelskih vojnih operacija u toj oblasti.

Obnavljanje dostavljanja pomoći iz vazduha usledilo je posle najave američke vojske da je završila popravku privremenog pristaništa na obali Gaze koji je bilo onesposobljeno nakon dve nedelje dovoženja pomoći preko mora.

Šefica Svetskog programa za hranu Sindi Mekejn rekla je u nedelju da je organizacija pauzirala svoj rad na distribuciji pomoći donete na pristaništu, rekavši za CBS da je "zabrinuta za bezbednost naših ljudi". Mekejn je rekla da su dva skladišta agencije pogođena raketama.

"Za sada smo se povukli", rekla je Mekejn i želimo "da se uverimo da smo u sigurnim uslovima i na sigurnom terenu pre nego što ponovo počnemo. Ali ostatak zemlje je operativan. Radimo... sve što možemo na severu i jugu".

Svetski program za hranu je prošle nedelje ponovio svoje pozive za bolji pristup pomoći, uključujući apel Izraelu koji omogućava isporuku snabdevanja preko prelaza Kerem Šalom, kao i poziv da humanitarne organizacije imaju "bezbedan i nesmetan pristup da dođu do svih civila kojima je (pomoć) potrebna širom Gaze".

U napadu Hamasa na jug Izraela 7. oktobra ubijeno je 1.200 ljudi, a oteto oko 250 talaca, od kojih 116 ostaje na palestinskoj teritoriji, uključujući 41 za kojeg vojska tvrdi da su mrtvi.

U izraelskom vojnom odgovoru ubijeno je najmanje 37.000 Palestinaca, prema Ministarstvu zdravlja Gaze, koje kontroliše Hamas i koje ne pravi razliku između boraca i civila.

SAD, EU i Velika Britanija označavaju Hamas kao terorističku organizaciju.

Ostavka izraelskog ministra odbrane

Izraelski ministar vojni Beni Ganc saopštio je u nedelju da napušta Netanjahuovu koalicionu vladu zbog razlika oko transparentne posleratne strategije za Gazu.

Ganc je političar iz centralnog dela političkog spektra, a iz koalicije je izašao zbog neslaganja oko pitanja rata u Gazi sa ekstremnim desničarima u vladi.

Iako je gajio nepoverenje u mnoge palestinske lidere, Ganc je uvek izgledao skloniji rešenju sa dve države od Netanjahua. "Niko nikuda ne ide", rekao je on, misleći na Izraelce i Palestince u regionu.

Ganc je rekao da je Netanjahuovo obećanje o potpunoj pobedi protiv Hamasa isprazno i da Izraelci zaslužuju "pravu pobedu" koja "oslobađanje talaca stavlja iznad političkog opstanka".

Njegova ostavka ostaviće prazninu u Knesetu koju bi mogli da popune više ultranacionalistički konzervativci, koji će dodati veći pritisak na Netanijahua da sledi tvrdolinijašku politiku prema Gazi.

Gancova ostavka stupiće na snagu u roku od 48 sati.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG