Linkovi

Izrael nastavio ofanzivu u centralnoj Gazi, napetosti u Jerusalimu zbog marša desničara


Izraelski tank na granici sa Pojasom Gaze (Foto: JACK GUEZ/AFP)
Izraelski tank na granici sa Pojasom Gaze (Foto: JACK GUEZ/AFP)

Izraelska vojska je u sredu izvela vazdušne napade na centralnu Gazu, dok američki, katarski i egipatski posrednici nastavljaju pregovore o primirju i sporazumu o oslobađanju talaca.

Napetosti su porasle u aneksiranom istočnom Jerusalimu gde su hiljade Izraelaca, uglavnom ultranacionalista, učestvovale u godišnjem maršu kroz Stari grad, dok su neki uzvikivali "smrt Arapima".

Borbe i granatiranje zabeleženi su u Rafi na jugu Pojasa Gaze u blizini egipatske granice, poslednjem području pogođenom izraelskom kopnenom ofanzivom pokrenutom u severnoj Gazi krajem oktobra posle napada Hamasa, organizacije koju SAD, EU i Velika Britanija smatraju za terorističku.

Ali borbe su se takođe ponovo razbuktale u centralnim oblastima, gde je vojska rekla da su „trupe započele ciljane operativne aktivnosti u oblastima Burejža i istočnog Deir al-Balaha, iznad i ispod zemlje“.

„Aktivnost je počela serijom vazdušnih udara na terorističke ciljeve, uključujući vojne komplekse, skladišta oružja i podzemnu infrastrukturu“, navodi se u saopštenju IDF-a (izraelskih odbrambenih snaga). „Tokom udara eliminisano je nekoliko Hamasovih terorista”.

U bombardovanju centralne Gaze poginulo je 11 ljudi u blizini kampa Al-Magazi i dvoje u blizini Deir al-Balaha, rekli su svedoci i lokalni zvaničnici pod kontrolom Hamasa.

“Potpuni pritisak”

Američki predsednik Džo Bajden je prošlog petka izneo ono što je nazvao trofaznim izraelskim planom koji bi zaustavio borbe na šest nedelja dok se taoci razmenjuju za palestinske zatvorenike i pojačava pomoć.

Zemlje grupe G7 i arapske države podržale su predlog, iako ostaju nedoumice -- Hamas insistira na trajnom primirju i potpunom povlačenju Izraela, što vlada premijera Benjamina Netanjahua odbija.

Bajden je pozvao Hamas da prihvati dogovor i poslao šefa CIA-e Vilijama Bernsa u Katar za ponovni pritisak posle višemesečnih neprekidnih pregovora.

Izvor koji je upoznat sa razgovorima rekao je da će Berns "nastaviti da radi sa posrednicima na postizanju sporazuma između Hamasa i Izraela o prekidu vatre u Gazi i oslobađanju talaca".

Bret Mekgurk, Bajdenov glavni savetnik za Bliski istok, takođe je otišao u Katar, prema novinskom sajtu Aksios koji je citirao izvor iz administracije koji je govorio o „totalnom pritisku kako bi se došlo do iskoraka“.

Egipatski Al-Kahera njuz, povezan sa državom, saopštio je da će se „egipatska bezbednosna delegacija sastati sa katarskim i američkim kolegama u Dohi u sredu kako bi razgovarali o mehanizmu obnavljanja pregovora o primirju“.

Katar je u utorak saopštio da tek treba da vidi izjave bilo koje strane „koje nam daju puno poverenja“, ali da Doha „radi sa obe strane na predlozima na stolu“.

Bajden je ranije rekao katarskom emiru da je "Hamas sada jedina prepreka potpunom prekidu vatre" i "potvrdio spremnost Izraela da ide napred" sa uslovima koje je izneo prošle nedelje.

Visoki zvaničnik Hamasa u Bejrutu je u utorak optužio Izrael da traži "beskonačne" pregovore i ponovio stav grupe da odbija svaki dogovor koji isključuje trajni prekid vatre.

Marš u Jerusalimu

Na dan kada je marš održan 2021. godine, Hamas je lansirao baraž raketa prema Jerusalimu, pokrenuvši 12-dnevni sukob između Izraela i te islamističke militantne grupe.

XS
SM
MD
LG