Linkovi

Bezbednosni izvori: Rakete ispaljene iz Iraka ka američkoj vojnoj bazi u Siriji


Arhiva - Kurdski pešmerga borac prolazi pored kuće uništene u američkom raketnom udaru u Zumaru, Irak, nedaleko od Mosula, 15. septembra 2014. Najmanje pet raketa ispaljeno je i Zumara ka bazi SAD u Siriji, 21. aprila 2024.
Arhiva - Kurdski pešmerga borac prolazi pored kuće uništene u američkom raketnom udaru u Zumaru, Irak, nedaleko od Mosula, 15. septembra 2014. Najmanje pet raketa ispaljeno je i Zumara ka bazi SAD u Siriji, 21. aprila 2024.

Najmanje pet raketa lansirano je iz iračkog grada Zumara ka američkoj vojnoj bazi na severoistoku Sirije u nedelju, rekli su Rojtersu dva iračka bezbednosna izvora i jedan američki zvaničnik.

Napad na američke snage prvi je od početka februara, kada su grupe u Iraku koje podržava Iran obustavile napade na američke trupe, a događa se dan nakon što se irački premijer Mohamed Šija al Sudani vratio iz posete Sjedinjenim Državama, gde se u Beloj kući sastao sa predsednikom Džoom Bajdenom.

U poruci u grupi na Telegramu koja je povezana sa Kataib Hezbolahom navodi se da su oružane frakcije u Iraku odlučile da nastave napade posle skoro tri meseca pauze, nakon što su videli mali napredak u pregovorima o okončanju prisustva vojne koalicije predvođene Sjedinjenim Državama u toj zemlji.

U drugoj popularnoj grupi na Telegramu bliskoj Kataib Hezbolahu, Sabren njuzu, kasnije je rečeno da nije bilo zvaničnog saopštenja frakcije koju podržava Iran.

Američki zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da je više od pet raketa ispaljeno iz Iraka na trupe u koalicionoj bazi u Rumalinu, u Siriji, ali da niko od američkog osoblja nije povređen.

Zvaničnik je to nazvao "neuspelim raketnim napadom", ali nije odmah bilo jasno da li su rakete promašile bazu, ili su uništene pre nego što su stigle do nje. Takođe nije jasno da li je sama baza bila meta.

Nakon toga, rekao je zvaničnik, avion koalicije predvođene SAD u Iraku i Siriji izveo je napad na lanser raketa.

Dva bezbednosna izvora i visoki vojni oficir u Iraku rekli su da je mali kamion sa raketnim bacačem pričvršćenim na zadnjem delu bio parkiran u Zumaru, gradu na granici sa Sirijom.

Oficir vojske je rekao da je uništeni kamion zaplenjen radi dalje istrage, a početna istraga je pokazala da je uništen u vazdušnom napadu.

"Komuniciramo sa koalicionim snagama u Iraku kako bismo podelili informacije o ovom napadu", dodao je oficir.

Iračka bezbednosna medijska ćelija, zvanično telo odgovorno za širenje bezbednosnih informacija, navelo je u saopštenju da su iračke snage pokrenule "opsežnu operaciju potrage i inspekcije" ciljajući na počinioce u blizini sirijske granice, obećavajući da će ih izvesti pred lice pravde.

Napadi su usledili nakon što je u vojnoj bazi u Iraku rano u subotu ubijen pripadnik iračkih bezbednosnih snaga u velikoj eksploziji u koju su bile uključene grupe koje podržava Iran. Komandant snaga je rekao da je to bio napad, dok je vojska saopštila da istražuje incident i da u to vreme na nebu nije bilo ratnih aviona.

Američka Centralna komanda je, sa druge strane, demantovala u poruci na Eksu neke informacije koje su se pojavile u javnosti i prema kojima su američke snage u subotu izvele vazdušne napade na ciljeve u Iraku.

"Svesni smo izveštaja u kojima se tvrdi da su SAD danas (u subotu) izvele vazdušne udare u Iraku. Ti izveštaji nisu istiniti. SAD nisu izvele napade u Iraku danas", kaže se u poruci.

XS
SM
MD
LG