Linkovi

Blinken razgovarao sa Kurtijem: Kosovo spremno da doprinese globalnoj bezbednosti


ARHIVA - Američki državni sekretar Entoni Blinken (Foto: Olivier Douliery/Pool via Rojters)
ARHIVA - Američki državni sekretar Entoni Blinken (Foto: Olivier Douliery/Pool via Rojters)

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je u ponedeljak sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i zahvalio se Kosovu na "ranom i velikodušnom" pristanku da privemeno smesti ugrožene pojedince iz Avganistana, saopštio je Stejt department.

"Čvrsta humanitarna podrška Kosova tokom ove tranzicije svedoči o njegovoj spremnosti i kapacitetu da doprinese globalnom miru i bezbednosti", naveo je u saopštenju, povodom telefonskog razgovora dvojice zvaničnika, portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Dodao je i da su "Blinken i Kurti ukazali na dugotrajno partnerstvo Sjedinjenih Država i Kosova i ponovili rešenost da blisko sarađuju na zajedničkim prioritetima".

Iz kosovske vlade ranije je najavljeno da će Kosovo primiti oko 2.000 izbeglica iz Avganistana.

Zahvalnost Vašingtona na toj odluci vlasti u Prištini prošle nedelje je, u razgovoru sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, prenela i potpredsednica SAD Kamala Haris.

Haris je, kako je saopšteno iz Bele kuće, tokom telefonskog razgovora potvrdila snažne odnose Amerike i Kosova i ​naglasila "američku podršku naporima Vlade Kosova da ojača vladavinu prava i nade za napredak u procesu dijaloga Kosova i Srbije, koji predvodi Evropska unija".

XS
SM
MD
LG