Linkovi

Bivši Trampov savetnik svedočio o poseti Moskvi 2016.


Karter Pejdž, spoljnopolitički savetnik predsednika Trampa u predizbornoj kampanjie 2016.

Karter Pejdž, spoljnopolitički savetnik Donalda Trampa za vreme predizborne kampanje prošle godine, rekao je saradnicima iz izbornog štaba da je, tokom svoje posete Moskvi u julu prošle godine, stekao "neverovatan uvid" od ruskih zakonodavaca i „visokih članova“ administracije predsednika Vladimira Putina.

Transkript Pejdžovog šestočasovnog svedočenja prošle nedelje pred odborom Predstavničkog doma koji istražuje rusko mešanje u američke izbore postao je dostupan javnosti u ponedeljak uveče. Njegovi kontakti sa Rusijom su se našli u centru pažnje kongresnih istraga događaja za koje je američka obaveštajna zajednica zaključila da predstavljaju kampanju koju je vodio ruski predsednik s ciljem da podrije američku demokratiju i pomogne Trampu da dođe do pobede.

Karter Pejdž je u imejlu u julu 2016. koji je poslao saradnicima iz Trampovog izbornog štaba naveo da je potpredsednik ruske vlade Arkadi Dvorkovič “izrazio snažnu podršku gospodinu Trampu i želju da sarađuje na izradi boljih rešenja u odgovor na niz međunarodnih problema”, prema transkriptu njegovog svedočenja u Kongresu. Na pitanje o tom mejlu, Pejdž je zakonodavcima rekao da njime nije mislio da se sastao sa ruskim zvaničnicima već da je saznao za njihova gledišta u lokalnim medijima, od analitičara u Rusiji i na osnovu govora koji je Dvorkovič održao na konferenciji na kojoj je Pejdž takođe govorio. Trampov savetnik navodi da je sa Dvorkovičem razmenio samo kratak pozdrav.

Specijalni tužilac Robert Maler sprovodi krivičnu istragu ruskog mešanja u izbore i pitanja da li je Tramp ometao pravdu time što je otpustio Džejmsa Komija, bivšeg direktora FBI-ja, koji je vodio istragu ruskog mešanja pre nego što je Maler, uprkos Trampovom protivljenju, imenovan da nastavi tu istragu.

Još jedan Trampov savetnik za spoljnu politiku, Džordž Papadopulos, prošlog meseca je priznao da je lagao federalnim istražiteljima o svojim kontaktima sa ruskim interesima i svojim komunikacijama sa Trampovim saradnicima iz kampanje. Papadopulos sarađuje sa istražiteljima Sekretarijata za pravosuđe u njihovoj višemesečnoj istrazi.

Odbor za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma je na sednici iza zatvorenih vrata ispitivao Kita Šilera, Trampovog bivšeg šefa operacija u Ovalnoj kancelariji koji je napustio taj položaj u septembru. Veruje se da su zakonodavci Šileru postavljali pitanja o Trampovoj poseti Moskvi 2013. i dosijeu na 35 strana koji je bivši britanski obaveštajac napisao o Trampovom ponašanju tokom posete Moskvi povodom takmičenja za Mis Univerzuma. Istraživanja za taj dosije, čije je navode Tramp sa prezrenjem odbacio, finansirali su izborni štab demokrate Hilari Klinton i Demokratski nacionalni komitet.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG