Linkovi

Bivši kongresmen u zatvoru zbog neprimerenih poruka


Bivši kongresmen iz Njujorka Entoni Viner stiže u federalnu sudnicu

Entoni Viner, osramoćeni bivši američki kongresmen, čiji slučaj je imao važnu ulogu u prošlogodišnjim predsedničkim izborima, osuđen je na 21 mesec zatvora zbog neprimerenog kontakta sa maloletnom devojčicom putem interneta.

Viner, nekadašnji predstavnikk njujorškog okruga u Kongresu, plakao je u sudu pošto mu je odbijena molba za uslovnu kaznu i određen rok da se preda vlastima do početka novembra.

Vršilac dužnosti federalnog tužioca za Njujoirk, Džun Kim, je izjavio da su u istrazi Vinerovog slučaja, pronađeni dokazi da je bivši kongresmen tražio od 15-godišnje devojčice da mu pokaže obnaženo telo i da se za njega putem interneta upusti u seksualno eksplicitnu scenu, što je podložno direktnoj kazni zatvora.

Daljom istragom otkriveno je i nekoliko hiljada mejlova u okviru prepiske Vinerove bivše supruge, Hume Abedin, saradnice bivše predsedničke kandidatkinje Hilari Klinton, koji su sadržali i visoko poverljive informacije što je navelo Džejmsa Komija, smenjenog direktora Federalnog Istražnog biroa, da ponovo otvori slučaj protiv Klintonove.

Bivša državna sekretarka je ocenila da je taj Komijevev potez, neposredno uoči izbora, bio “ključni razlog” njenog poraza na izborima.

XS
SM
MD
LG