Linkovi

Bivši Trampovi saradnici lobiraju za Dodika


Arhiva - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik
Arhiva - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik

Bivši saradnici u izbornom štabu predsednika SAD Donalda Trampa, angažovani su kao lobisti za Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) predsednika Republike Srpske Milorada Dodika. Iako su protiv Dodika uvedene sankcije u SAD, ovaj sporazum nije nelegalan.

Kako piše Njuzvik, Džejson Ozborn i Majkl Rubin, bliski prijatelji i poslovni saradnici bivšeg menadžera Trampovog štaba Korija Levandovskog, prijavili su Sekretarijatu za pravosuđe SAD da će pružati lobističke usluge preko svoje kompanije Tvin roks global (Twin Rocks Global) za šta bi navodno trebalo da dobiju 10.000 dolara mesečno u naredna tri meseca.

Kompanija kojom upravljaju Ozborn i Rubin registrovana je na adresi na Kapitol Hilu, u kući u kojoj je živeo Levandovski. U opisu kompanije navedeno je da će pružati "strateško usmeravanje i savetovanje u vezi s državnim poslovima i odnosima s javnošću u SAD".

Njuzvik podseća da je Sekretarijat za finansije uveo sankcije protiv Dodika prošle godine, zbog održavanja referenduma o tome da li treba slaviti "Dan Republike Srpske", uprkos odluci centralnih sudskih vlasti u Bosni i Hercegovini da je referendum neustavan. SAD su tada ocenile da referendum sprečava implementaciju Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine, kojim je okončan rat u BiH, pošto je diskriminatorski prema nesrbima.

Magazin takođe podseća da Dodik često naziva BiH neuspelom državom i da proklamuje da bi za RS bilo bolje ukoliko bi se odvojila od ostatka države, za šta analitičari smatraju da bi izazvalo novi konflikt u kojem bi nacionalne grupe mogle da počnu da osnivaju nove nacionalne granice. Podseća se da i nedavno obelodanjena dokumenta pokazuju da RS prima pomoć od Rusije kroz obuku nalik vojnoj i u vojnoj opremi, za koju postoji zabrinutost da bi mogla da bude upotrebljena u separatističkim težnjama.

Međutim, list podseća i da Dodikova SNSD nije pod sankcijama, te da je pravno legalno da Ozborn i Rubino lobiraju u korist te partije.

Džejson Ozborn izjavio je za “Madr Džouns” potvrdio je da se SNSD "usmeno" složio da plati 10.000 doara mesečno za lobiranje firmi Tvin roks global, koju su on i Rubino osnovali prošlog meseca. Takođe je rekao da je pomogao u organizaciji sastanaka premijerke RS Željke Cvijanović tokom njene posete Vašingtonu u julu, uključujući i onaj sa očigledno proruskim republikanskim kongresmenom, Dejnom Rohrabaherom iz Kalifornije.

Ovo nije prvi put da Levandovski ili njegovi saradnici putuju na Balkan. U aprilu, Levandovski je bio u Srbiji, a prema pisanju nekih medija, nudio je da organizuje telefonski razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Dodika i predsednika SAD Donalda Trampa.

XS
SM
MD
LG