Linkovi

BIRODI: Ni sekund negativnog izveštavanja o Rusiji i Kini na nacionalnim televizijama


Predsednik Kine Ši Đinping i predsednik Rusije Vladimir Putin, arhivska fotografija
Predsednik Kine Ši Đinping i predsednik Rusije Vladimir Putin, arhivska fotografija

Na televizijama sa nacionalnom frekvencijom u Srbiji, tokom deset meseci, nije bilo ni jedne sekunde negativnog izveštavanja o Rusiji i Kini, pokazali su rezultati monitoringa Biroa za društvena istraživanja (BIRODI). SAD su imale najviše negativnog vremena u posmatranom periodu.

Analizirane su centralne informativne emisije pet nacionalnih televizija: RTS, Pink, Hepi, B92 i Prva, u periodu od 1. decembra 2020. do 30. novembra 2021, izuzev jula i avgusta.

BIRODI navodi da su kineski funkcioneri, uključujući i predstavnike ambasade, predstavljeni pozitivno u 83,4 odsto vremena, dok je u ostatku vremena o njima izveštavano neutralno.

Ruski funkcioneri su pozitivno predstavljeni u još većem procentu - 89,6 odsto, dok su u ostatku vremena predstavljeni neutralno.

Srbija najranjivija u Jugoistočnoj Evropi na uticaje Kine i Rusije
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:41 0:00

EU je u posmatranom periodu u najvećoj meri bila predstavljena neutralno (3/4 vremena), svaki peti sekund je bio pozitivno konotiran, dok je negativno izveštavanje o EU zauzelo 6,8 odsto vremena.

Najviše negativnog vremena tokom navedenog perioda su imale SAD. Američki funkcioneri, uključujući i članove ambasade SAD, bili su predstavljeni negativno u petini posmatranog vremena. Neutralno izveštavanje je zabeleženo u 2/3 vremena, dok je pozitivna 1/6.

BIRODI zaključuje da su ovakvim izveštavanjem nacionalne televizije u Srbiji prekršile zagarantovana prava građana da budu objektivno i nepristrasno informisani, a da je "saučesnik" u tome Regulatorno telo za elektronske medije (REM) koje ne kažnjava jednostrano informisanje.

XS
SM
MD
LG