Linkovi

Pentagon najavljuje mogućnost tužbe


Kuća u Abotabadu, u Pakistanu, u kojoj se krio lider Al-Kaide Osama bin Laden

Učesniku akcije u Pakistanu i autoru knjige o ubistvu Osame bin Ladena preti tužba za krivično delo odavanja državnih tajni

Američki Sekretarijat za odbranu upozorio je da razmatra pokretanje sudskog postupka protiv bivšeg američkog komandosa koji je na osnovu sopstvenog učešća napisao knjigu o akciji u kojoj je ubijen vođa Al-Kaide, Osama bin Laden.

U pismu upućenom juče autoru knjige Pentagon kaže da je on „teško povredio sporazum o čuvanju tajni“, koji je potpisao kada je postao član elitnog odreda američke mornarice poznatog kao „foke“. Funkcioneri američke odbrane nisu dali zeleno svetlo za objavljivanje pomenute knjige što otvara mogućnost suđenja njenom autoru za krivično delo.

Knjigu „Nema lakog dana“ napisao je 36-godišnji pripadnik „foka“ koji je učestvovao u toj akciji, u maju prošle godine, u Pakistanu, a objavio je pod pseudonimom Mark Oven.

U knjizi on kaže da je lider Al-Kaide bio nenaoružan i da je ubijen na vratima svoje sobe, što se razlikuje od zvaničnog opisa tog događaja.

Obamina administracija tvrdi da su komandosi pronašli Bin Ladena u njegovoj spavaćoj sobi i da su ga ubili hicima u grudi i iznad levog oka kada im se učinilo da je posegao za oružjem.

Ali prema autoru knjige, kada su prilazili njegovoj sobi komandosi su pucali na Bin Ladena kada je provirio iz nje, iako u tom trenutku nisu znali da li je naoružan.

Autor kaže da su, po ulasku u sobu, videli Bin Ladena kako se previja na podu u lokvi krvi, dok su dve žene naricale nad njim.

Oven kaže da su izveli žene iz sobe a zatim još nekoliko puta pucali Bin Ladenu u grudi dok nije prestao da daje znake života. Komandosi su kasnije u sobi pronašli praznu automatsku pušku tipa Kalašnjikov i prazan pištolj marke Makarov.

Nova knjiga trebalo je da se pojavi u prodaji 11. septembra, na godišnjicu napada terorista Al-Kaide na Sjedinjene Države, 2001. godine. Ali pošto su neki mediji već doneli prikaze knjige izdavač je odlučio da pomeri taj rok na 4. septembar.

Bela kuća i predstavnik Nacionalnog saveta za bezbednost odbili su da komentarišu kontradiktornosti između prikaza tog događaja u knjizi i zvanične verzije.

Pored kontroverze o tome da li je Oven ugrozio nacionalnu bezbednost, neki američki mediji objavili su i njegov pravi identitet. Od tada, autor knjige je preko interneta primio nekoliko pretnji smrću.
XS
SM
MD
LG