Linkovi

Nema pomilovanja za Bilija Kida


Nema pomilovanja za Bilija Kida
Nema pomilovanja za Bilija Kida

Guverner Nju Meksika Bil Ričardson odbio je da pomiluje legendarnog američkog odmetnika sa Divljeg zapada, Bilija Kida, koga je pre gotovo 130 godina ubio šerif Pet Geret.

U intervjuu televiziji ABC, guverner Ričardson je izjavio da je primio formalni zahtev da pomiluje Bilija Kida, takodje poznatog pod imenima Vilijam Boni, i Henri Makarti, za ubistvo okružnog šerifa iz Linkolna Vilijama Brejdija.

Ričardson kaže da je, prema nekim izveštajima, oko 1880. godine guverner teritorije Novog Meksika ponudio mladom odmetniku pomilovanje, ako pristane da se pojavi kao svedok u slučaju ubistva kojem je bio očevidac. Ričardson je odlučio da ne odobri pomilovanje jer nije razjašnjeno zbog čega Bili Kid tada nije pomilovan, te da činjenice ne idu u prilog davanju tog pomilovanja u sadašnjem trenutku.

Mnogi istoričari slažu se da je Bili Kid ubio najmanje četvoricu ljudi, iako postoje različiti izveštaji da je od njegove ruke stradala 21 osoba. Odmetnika je ubio šerif Pet Geret 1881, kada je Bili Kid imao 21 godinu. Potomci Peta Gereta usprotivili su se davanju pomilovanja.

U intervjuu za ABC, Ričardson kaže da je ozbiljno shvatio zahtev za pomilovanjem jer je Bili Kid deo istorije države Nju Meksiko i američkog zapada. Takodje je rekao da je pažnja koju je privukla ta tema imala pozitivan efekat na turizam i publicitet Nju Meksika.

Ričardson je bivši ambasador u UN i sekretar za energetiku. Nedavno se nedavno vratio iz privatne diplomatske misije u Severnoj Koreji, a danas mu ističe mandat mandata na položaju guvernera Nju Meksika.

XS
SM
MD
LG