Linkovi

Bil Klinton u Nju Orleansu na godišnjicu Katrine


Bivši američki predsednik Bil Klinton u Nju Orleansu će prisustvovati obeležavanju desetogodišnjice uragana Katrina, u kojem je poplavljeno 80 odsto tog grada a život izgubilo 1800 ljudi.

Uz muziku tradicionalnih duvačkih orkestara Nju Orleansa i zvonjavu crkvenih zvona obeležena je deseta godišnjica dana kada je strahovita oluja probila zaštitne nasipe i poplavila grad.

U uraganu je uništeno 100,000 kuća, raseljeno million ljudi a reč “Katrina” postala sinonim za prirodnu katastrofu.

Zvaničnici u Nju Orleansu položiće vence na neke od lokacija gde je Katrina nanela najveću štetu, uključujući i siromašni deo grada (Lower Ninth Ward) gde je probijena ključna barijera a morska voda pomerila kuće iz temelja. Mnogi gradjani su se udavili a drugi ostali zarobljeni u kućama ili na svojim krovovima.

Bivši predsednik Klinton učestvovaće na večernjoj ceremoniji kada će se uz muziku i molitve odati počast preživelima kao i ekipama za vanredne situacije koje su nastojale da gradjane prebace na bezbedna mesta a ujedno suzbiju nasilje u danima očajanja, panike i haosa koji su usledili posle Katrine. Gradski lideri večeras će ukazati na ekonomsku obnovu grada.

XS
SM
MD
LG