Linkovi

Bilčik: O promeni cenzusa nije se razgovaralo na međupartijskom dijalogu


Na FPN-u u Beogradu sa razgovora vlasti i opozicije o izbornim uslovima (Foto: video greb)
Na FPN-u u Beogradu sa razgovora vlasti i opozicije o izbornim uslovima (Foto: video greb)

Nema zakonskih prepreka za snižavanje izbornog cenzusa u Srbiji, ali o tom pitanju se nije razgovoralo u međupartijskom dijalogu, te svaka izmena pravila pred izbore otvara pitanje pravičnosti izbornog procesa, mišljenja je Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju i član delegacije u međupartijskom dijalogu Vladimir Bilčik.

Kako navodi izvestilac, on je ”zaintrigiran” novim razgovorima o smanjenju izbornog praga u Srbiji sa 5 na 3 odsto, što je, kako kaže, utvrdeno 1992. godine.

Da, zakonski se to može sprovesti”, rekao je Bilčik za Tanjug na pitanje da li potencijalno sni\avanje izbornog cenzusa vidi kao deo poboljšanja izbornih uslova, prihvatljivog i za predstojeće izbore.

On dodaje da se u okviru posrednickog dijaloga predstavnika Evropskog parlamenta (EP) sa bilo kojom političkom snagom u Srbiji nikada nije razgovaralo o tom pitanju, za razliku od drugih promena oko kojih postoji konsenzus i na čijem se usvajaju već radi.

Zato bih naglasio da svaka nova politička inicijativa koja menja izborna pravila vremenski blizu izbora postavlja pitanja o pravičnosti izbornog procesa”, kaže Bilčik.

Evropski parlament (EP) će, kako je naveo, pažljivo da posmatra naredne konkretne politi;ke i zakonodavne inicijative u ovoj oblasti.

XS
SM
MD
LG