Linkovi

Lajčak: BiH ima perspektivu


Miroslav Lajčak, ministar inostranih poslova Slovačke
Miroslav Lajčak, ministar inostranih poslova Slovačke

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak je u izjavi za Glas Amerike ponovo demantovao medijske izveštaje da je tokom susreta sa najvišim zvaničnicima Srbije rekao da BiH nema budućnost

Na granici diplomatslkog skandala ovih dana je bila navodna izjava šefa slovačke diplomatije i bivšeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Miroslava Lajčaka o tome da Bosna nema budućnost. Mediji su preneli da je Lajčak izjavu o tome navodno dao tokom nedavnih susreta sa političkim vrhom Srbije. Odmah po njenom objavljivanju reagovali su iz ministrovog kabineta oštro demantujući da je on to ikada rekao.

Šef slovačke diplomatije je za Glas Amerike rekao da je bio šokiran onim što su preneli mediji u Bosni i Hercegovini.

"Činjenica je da smo sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem razgovarali o situaciju u regionu. Što se tiče razgovora sa gospodinom Nikolićem, mi smo istakli dve stvari. Prvo, da Srbija podržava Bosnu i Hercegovinu i da će se svojim aktivnostima ponašati na taj način, da jasno pokazuje da podržava stabilnost u regionu. Gospodin Vučić je to jasno demonstrirao time što u prvoj poseti ide u Sarajevo. I drugo naravno da želimo da vidimo bolju funkcionalnost institucija u Bosni i Hercegovini. "

Lajčak je dodao da tokom susreta sa srpskim zvaničnicima nije bilo reči o opstanku Bosne i Hercegovine.

"Ja nikada nisam učestvovao u razgovorima koji bi bili vezani za to, zato ne znam gde je došlo do dezinterpretacije, ali želim još jednom da naglasim da je moj stav po pitanju budućnosti Bosne i Hercegovine apsolutno jasan. Ja sam se više puta izrazio i izjasnio, ja nemam sumnju da Bosna i Hercegovina ima perspektivu kao zemlja. Problem koji treba da rešimo svi zajedno je upravo da poboljšamo funkcionisanje institucija u Bosni i Hercegovini. Tako da građani žive u zemlji koja je sređena, a koja može da napreduje na evropskom putu."
XS
SM
MD
LG