Linkovi

Bajden ponovio podršku Ukrajini


Američki potpredsednik Džozef Bajden i ukrajinski premijer, Arsenij Jacenjuk u Kijevu 21. novembra 2014. (arhiva)

Američki potpredsednik, Džozef Bajden obećao je dalju američku podršku ukrajinskoj privredi i bezbednosti.

U govoru na jučerašnjem Američko - ukrajinskom forumu u Američkoj privrednoj komori, američki potpredsednik Džozef Bajden je zatražio od Ukrajinaca da se pozabave korupcijom i sprovedu reforme kako bi Ukrajina postala privlačnija za strane investititore. Na sastanku je učestvovao i ukrajinski premijer, Arsenij Jacenjuk.

Potpredsednik Bajden je rekao da su ukrajinski ekonomski i politički razvoj važni za Sjedinjene Države koliko i za istočnu Evropu.

"Uspešna Ukrajina može da ukaže na izgled Evrope u idućih dvadesetak godina."

Bajden je istakao da Sjedinjene Države daju Ukrajini 470 miliona dolara pomoći i dve milijarde u zajmovima, što će doprineti da zemlja izađe iz ekonomskih teškoća.

Ukoliko Kijev nastavi sa privrednim reformama, Sjedinjene Države bi kasnije tokom godine mogle da obezbede, ukazao je Bajden, dodatnu milijardu dolara u zajmovima.

"Pomoć treba da obnovi poverenje u ukrajinsku privredu, poboljša energetsku bezbednost, ojača nezavisne medije, unapredi sudsku odgovornost, pomogne u borbi protiv korupcije, podrži izbore i odgovori na humanitarne potrebe", istakao je američki potpredsednik.

Bajden je kritikovao Rusiju jer, kako je rekao, želi da vojno i privredno pokori Ukrajinu. Takođe je optužio Moskvu da koristi snabdevanje zemnim gasom da bi ucenila Kijev, ali je nastavio da je Ukrajina umanjila zavisnost od direktne dostave gasa iz Rusije sa 63 na 15 odsto.

"Telefonski sam razgovarao sa brojnim prvacima istočno – evropskih zemalja da bih ubedio ukrajinske susede da povećaju posrednu dostavu gasa Ukrajini, i nastavićemo da maksimalno povećamo tu dostavu dok se približava zima", rekao je Bajden.

Ukrajinski premijer, Arsenij Jacenjuk, rekao je da su strane investicije ključne za ekonomski oporavak Ukrajine.

"Molimo kreditore da sarađuju i sa nama i medjusobno. To je način da se pomogne ukrajinskom narodu, kako bi Kijev ostvario uspeh. Molimo kreditore da prihvate ponude ukrajinske vlade u cilju iznalaženja kompromisa."

Sjedinjene Države takođe razmatraju da pošalju vojnu pomoć Ukrajini, da bi mogla da obezbedi granice protiv ruske agresije.

XS
SM
MD
LG