Linkovi

Potpredsednik SAD Bajden u Mumbaju


Američki potpredsednik Džozef Bajden govori na berzi u Mumbaju u Indiji, 24. jul 2013.
Američki potpredsednik Džozef Bajden govori na berzi u Mumbaju u Indiji, 24. jul 2013.

Američki potpredsednik se obratio poslovnom skupu u Indiji naglasivši da bi indijske vlasti trebalo da se uzdrže od protekcionizma i dozvole slobodnu trgovinu.

Drugog dana posete Indiji, čiji je fokus na jačanju trgovinskih i diplomatskih veza dve zemlje, potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden boravi u indijskom finansijskom centru Mumbaju.

Bajden je danas govorio pred grupom poslovnih lidera, apelujući na indijske zvaničnike da se uzdrže od protekcionizma i uklone prepreke slobodnoj trgovini.

"Ekspanzija trgovinskih odnosa Indije i SAD mogu i treba da budu glavni deo priče. Međutim, to iziskuje uzajamnu iskrenost u smislu postojećih poslovnih smetnji. Zaštita intelektualne svoje, uslovi koji primoravaju kompanije da kupuju lokalne elemente, ograničavanje stranih ulaganja, nedosledan sistem oporezivanja, restriktivno tržište. Sve su to teški problemi. Ali, svesni smo da se oni mogu prevazići putem pregovora, radi ostvarivanja ukupnog bilateralnog potencijala”, rekao je Bajden.

Američki potpredsednik naglasio je potrebu uklanjana prepreka koje postoje u trgovinskoj razmeni između dve zemlje, čija je vrednost oko 100 milijardi dolara godišnje.

Bajden je takođe istakao da su Kina, Indija i SAD važne zemlje, koje imaju zajedničke interese, kao i da bi ceo azijski region imao koristi od njihove bliže uzajamne koordinacije.
XS
SM
MD
LG