Linkovi

Bajden kritikovao kinesku odbrambenu zonu


Potpredsednik SAD Džo Bajden na sastanku poslovnih lidera u hotel Sent Ridžis u Pekingu, 5. decembra 2013.
Potpredsednik SAD Džo Bajden na sastanku poslovnih lidera u hotel Sent Ridžis u Pekingu, 5. decembra 2013.

Potpredsednik SAD je danas grupi američkih poslovnih lidera u Pekingu rekao da je bio „veoma direktan“ tokom razgovora sa kineskim predsednikom Ši Djipingom.

Američki potpredsednik Džo Bajden izjavio je da je kineska nova vazdušna odbrambena zona u Istočnom kineskom moru stvorila „znatnu uznemirenost“ u regionu.

Bajden je danas grupi američkih poslovnih lidera u Pekingu rekao da je bio „veoma direktan“ povodom tog pitanja tokom razgovora sa kineskim predsednikom Ši Djipingom. Medjutim, američki potpredsednik je ukazao da konflikt izmedju Pekinga i Vašingtona nije neizbežan, uprkos povremenim neslaganjima.

Nastojimo da izgradimo novu vrstu odnosa izmedju dve velike sile - odnosa koji su različiti, definisani konstruktivnom saradnjom, zdravom konkurencijom i zajedničkim poštovanjem za dogovoreni niz novih pravila i medjunarodnih normi za 21. vek.“

Dvojica lidera su juče razgovarala pet sati. Bajden je tokom tih razgovora izneo, kako je rečeno, „čvrst stav i očekivanja“ Vašingtona povodom kineske odbrambene zone.

Kinesko ministarstvo inostranih poslova je saopštilo da je Ši rekao Bajdenu da je ta zona u skladu sa medjunarodnim pravom i da bi Sjedinjene Države trebalo da zauzmu „objektivan i fer stav“ tim povodom.

Sjedinjene Države su odbacile kinesku vazdušnu odbrambenu identifikacionu zonu, uspostavljenu proteklog meseca, koja obuhvata teritoriju na koju polaže pravo i američki saveznik Japan.

Očekivalo se da će to pitanje dominirati Bajdenovim razgovorima u Kini, koji su nastavljeni danas sastankom sa kineskim premijerom Li Kećiangom.

Bajden kasnije danas putuje u Južnu Koreju, koja je takodje izrazila rezerve povodom kineske odbrambene zone. Seul je poslednja stanica Bajdenove jednonedeljne azijske turneje.
XS
SM
MD
LG