Linkovi

Minhen: Svetske sile o Siriji


Ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i potpredsednik SAD Džo Bajden na 49. Konferenciji o bezbednosnoj politici u Minhenu

Potpredsednik SAD, šef diplomatije Rusije i međunarodni izaslanik za Siriju odvojeno razgovarali sa liderom sirijske opozicije

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov prvi put je direktno razgovaro sa liderom sirijske opozicije na marginama bezbednosne konferencije u Minhenu.

Susretu Lavrova i Moaza al-Katiba nisu međutim prisustvovali potpredsednik SAD Džozef Bajden i izaslanik UN i Arapske lige Lakdar Brahimi, kako je prvobitno nagovešteno. Umesto toga potpredsednik Bajden imao je odvojene susrete sa Lavrovom, Brahimijem i al-Katibom.

Cilj ovogodišnje bezbednosne konferencije u Minhenu je da se ožive napori za pronalazak načina da se okonča građanski rat u Siriji. Ranije ove nedelje, al-Katib je rekao da je spreman da pregovara sa vladom sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

Bela kuća objavila je da je potrpedsednik Bajden tokom susreta sa Lavrovom naglasio da je veoma važno da SAD i Rusija zajednički rade u interesu međunardonog mira i bezbednosti.

Zvanični Vašington i Moskva inače imaju znatna neslaganja kada je reč o tome kako treba rešavati krizu u Siriji.

Bajden je u Minhenu obećao nastavak američke pomoći sirijskoj opoziciji, dodajući da predsednik Bašar al-Asad više “nije pravi čovek" da vodi svoju zemlju i da "mora da ode".

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je na konferenciji da je takav uslov neprihvatljiv.
XS
SM
MD
LG